Mosteiro da Batalha

Home » Mosteiro da Batalha

In 1386 gaf koning Johan I de opdracht voor de bouw van het klooster als dank voor de overwinning van de Portugezen op de Castilianen tijdens de Slag van Aljubanota (Batalha betekent veldslag).
De bouw van het dominicaanse klooster duurde anderhalve eeuw onder de heerschappij van zeven verschillende koningen en dit tot 1517.  Johan III staakte de bouw om zich te wijden aan het Jeronimos-klooster in Lissabon.
Het klooster is magnifiek aan de buitenkant door de talloze pinakels, luchtbogen, balustrades en vensters. Het kalkstenen gebouw heeft in de loop der tijd een mooie okergele kleur gekregen.

Het interieur van het klooster omvat de volgende bezienswaardigheden

– De kerk waarvan de glas-in-loodramen stammen uit de 16de eeuw en scènes voorstellen uit het leven van Maria en Christus.

– De Stichterskapel (Capelo de Fundador) die tussen 1426 en 1434 werd gebouwd.  De ruimte is 20 bij 20 meter en heeft een koepel met sterren beschilderd, spitsbogen die de pijlers met elkaar verbinden en met festoenen zijn versierd.  In deze kapel bevinden zich de graftombes van Johan I en zijn vrouw Philippa van Lancaster.  Ook graven van hun kinderen zijn hier ondergebracht onder andere van Hendrik de Zeevaarder.

– De koninklijke kloostergang (Claustro Real) waar je een combinatie vindt van gotiek en manuelstijl.  De balustrades zijn versierd met lelies, pinakels met bloemen en de pilaren met parels, schelpen en spiralen.

– De kapittelzaal (Salo do Capitulo) waar je het graf vindt van de Onbekende Soldaat, hoewel hier twee Portugese soldaten rusten die sneuvelden in Frankrijk en Afrika in de tweede wereldoorlog.  Het gewelf is een vierkant van bijna 20 bij 20 meter zonder tussensteunen.  Het glas-in-loodraam uit begin 16de eeuw stelt het Lijdensverhaal voor.

– Een lavatorium met een fontein met een bassin versierd met festoenen en twee kleinere bekkens erboven.

– Claustro de D Afonso V, een kloostergang in gotische stijl.

– Het pronkstuk van het klooster zijn echter de Capelas Imperfeitas of Onvoltooide Kapellen.  Eduard I begon met de bouw in 1434 tijdens het eerste jaar van zijn regeerperiode.  Het heeft een achthoekige vorm en zeven straalkapellen gescheiden door kleine driehoekige structuren.  Door de dood van Eduard I in 1437 en bouwmeester Huguet het jaar daarop stopten de werken aan de kapellen.  Koning Emanuel I liet het portaal toevoegen (oorspronkelijk gotisch) maar dit werd in de 16de eeuw versierd met weelderige motieven in manuelstijl.  Op de achthoekige rotonde komen zeven straalkapellen uit waartussen de beroemde onvoltooide pijlers staan, versierd met motieven die in de steen zijn gekerfd.  In 1533 liet Johan III een sober renaissancebalkon toevoegen.  Eduard I en zijn echtgenote Eleanor van Aragon hebben hier hun rustplaats gevonden.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Portugal)

Scroll naar boven