Het kasteel van Kruja is één van de belangrijkste en meest bezochte plaatsen in Albanië.  Het museum dat er werd gebouwd, is vernoemd naar de nationale held Gjergj Kastrioti Skanderbeg.
Bovendien bevindt het zich op de plaats waar de Ottomaanse legers tot drie keer toe een nederlaag leden (in 1450, 1466 en 1467) en er niet in slaagden het fort in te nemen.

De werken voor de bouw van het Nationaal Museum Gjergj Kastrioti Skanderbeg begonnen in 1978 onder leiding van Robert Kote en dit naar een ontwerp van de architecten Pirro Vaso en Pranvera Hoxha.
Het ontwerp van het gebouw verwijst naar de Albanese middeleeuwse torens die voornamelijk te vinden waren in Noord-Albanië.

In maart 1980 richtte het ministerie van Onderwijs en Cultuur twee werkgroepen op met als doel zich te buigen over welke items de tentoonstelling zou moeten bevatten.

Op 1 november 1982 werd het Nationaal Museum Gjergj Kastrioti Skanderbeg officieel ingewijd.  Het museum toont een overzicht van de geschiedenis van het Albanese volk aan de hand van originele voorwerpen: schilderijen, harnassen, documenten en bibliografieën.  Eveneens bevat het vele objecten die dateren uit de tijd van Skanderbeg en die een overzicht geven van zijn leven en zijn militaire carrière.  Ook een replica van zijn beroemde helm met geitenkop wordt tentoongesteld.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Albanië)

Over de auteur

Scroll naar boven