Het Nationaal Theater is het oudste theater van Bulgarije en werd in 1904 gesticht door het Salza i Smyah-gezelschap.

Het neo-classisistische gebouw werd in 1906 afgewerkt door de Weense architecten Hermann Helmer en Ferdinand Fellner en werd officieel geopend in 1907.  Vazov’s toneelstuk “The outcasts” was het eerste dat werd uitgevoerd toen het theater opende.
In 1923 werd het gebouw zwaar beschadigd door een brand en in 1929 werd het door de Duitse architect Martin Dülfer gereconstrueerd.
In 1945 volgde wederom een reconstructie nadat het gebouw schade had geleden door de bombardementen op Sofia in de tweede wereldoorlog.
Van 1971 tot 1975 onderging het gebouw een volgende reconstructie en in 2006 kreeg het Nationaal Theater een renovatie met een projectwaarde van 100.000 euro.

De buitenkant van het gebouw heeft een 40 meter hoge gevel die wordt ondersteund door zes witte marmeren kolommen.  De tweelingtorens worden bekroond met beelden van de gevleugelde godin van de overwinning Nike.  Het fronton op de gevel wordt versierd door het standbeeld van Apollo en zijn zes muzen.

Het interieur van het theater behelst drie podia met een gecombineerde capaciteit van 1000 toeschouwers. Bijzonder zijn de podiumgordijnen die versierd zijn met het motief van Stravinsky’s werk “De Vuurvogel”.

De gevel van het Nationaal Theater staat afgebeeld op de voorzijde van het bankbiljet van 50 lev uitgegeven in 1999 en 2006.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Bulgarije)

Over de auteur

Scroll naar boven