Deze synagoge is één van de oudste nog bestaande synagogen in Europa en werd gebouwd omstreeks 1275.  Volgens de legende hebben engelen na de verwoesting van Jeruzalem delen van de tempel van Salomo hiernaartoe gebracht.
De 12 smalle spitse vensters in het interieur komen overeen met de twaalf stammen van Israël.
Van de grootste artistieke waarde  is de decoratie van het timpaan boven de Thora-Ark en de sluitstenen.

In het midden van de zaal is er een verhoogd platform die van de omliggende ruimte wordt gescheiden door laat-gotische “tralies”.

De Tora-rollen worden bewaard in de Heilige Ark in de oostelijke muur van de synagoge tegenover Jeruzalem.  De Ark is bedekt met een geborduurd gordijn en volant die versierd zijn met symbolen die herinneren aan de tempel van Jeruzalem.  Aan de voorzijde van de Ark hangt het “Eeuwige Licht”.

De kamers worden verlicht door een groot aantal bronzen kroonluchters uit de 16de tot 18de eeuw.

De hoge banier in het interieur wijst op de belangrijkste status van de Praagse joodse gemeenschap.  Hoewel in gebruik vanaf de laat 15de eeuw werd het in zijn huidige vorm gerestaureerd door Karel VI in 1716.  De banier is voorzien van de zes-puntige Ster van David met een joodse hoed (officieel het symbool van de Praagse joodse gemeenschap uit de 15de eeuw).  De tekst van het joodse geloof, Shemah Yisroel, staat geschreven op de randen van de vlag.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Praag)

Over de auteur

Scroll naar boven