Het oude fort zie je liggen vanaf de Esplanade en werd gebouwd om de stad te beschermen tegen aanvallen van over de zee.  De oudste versterkingen dateren vermoedelijk uit de zesde eeuw en werden gebouwd na de invasie van de Goten.
In de 15de eeuw werden de muren vervangen en uitgebreid door de Venetianen.  Het fort weerde met succes drie grote Ottomaanse aanvallen af in 1571, 1573 en 1716.
Het fort werd telkens versterkt en de gracht werd door de Venetianen toegevoegd (Contrafossa genaamd), het fort werd toegankelijk met een ophaalbrug die nu vervangen is door een permanente structuur en opvallend aan het fort zijn de twee rotswanden in het kasteel (Castel a Terra en Castel a Mare) die ook Korphyai worden genoemd en mogelijks een rol spelen in de naamgeving van de stad.  De twee pieken zijn zichtbaar boven Contrafossa en zijn beiden versterkt met torens.

Zowel het oude als het nieuwe fort stonden onder leiding van gouverneurs die verkozen werden door de Venetiaanse Senaat voor een regeerperiode van twee jaar.  Een onderdeel van hun eed was niet te communiceren met elkaar om te vermijden dat ze mekaar zouden verleiden tot verraad jegens de republiek.

Tijdens Wereldoorlog II werd het fort gebruikt door de nazi’s om Joden gevangen te houden in afwachting van deportatie naar Birkenau.  Van de 1800 Joden keerden slechts 120 terug na de oorlog.

Bij de ingang van het fort vind je een kleine brochure met een plannetje over de bezienswaardigheden in het fort.

Er is een Byzantijns museum, een Karmelietenkerk, een steile klim brengt je naar de 72 meter hoge top van de Castel a Terra (met het vuurtorentje) en aan de voet  van het fort staat de kerk van Sant George uit 1840 met de strenge neoclassicistische architectuur.

Maar vooral de uitzichten over de zee en op Corfu-stad maken een bezoek aan het fort bijzonder de moeite waard.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Corfu)

Over de auteur

Scroll naar boven