Sozopol is een oude stad gelegen aan de Bulgaarse Zwarte Zee-kust en had oorspronkelijke naam “Antheia” maar werd al snel hernoemd tot “Apollonia”.  Tegen het einde van de 1ste eeuw na Christus begon de naam Sozopol voor te komen in geschriften.
Hoewel de eerste nederzettingen op deze plaats teruggaan tot in het bronzen tijdperk werd de huidige stad gesticht in de 7de eeuw voor Christus door Griekse kolonisten waarna de stad geleidelijk aan groeide.  Na de Byzantijnse en Ottomaanse overheersing werd Sozopol in de 19de eeuw toegewezen aan het nieuwe onafhankelijke Bulgarije.
Sinds 1984 vindt in september in Sozopol jaarlijks het Apollonia-kunstenfestival plaats.
In 2011 werden de resten van een oude Griekse nederzetting uitgegraven in het kleine stadje Sint Kirik vlakbij Sozopol en in 2012 werden bij archeologische opgravingen de overblijfselen gevonden van een skelet met een ijzeren staaf in het hart.  Aangenomen wordt dat de overblijfselen toebehoren aan de wrede heerser van het fort van Sozopol, edelman Krivich.  De lokale bevolking zorgde ervoor dat hij niet kon terugkomen na zijn dood om de stad te achtervolgen door een ijzeren staaf in zijn borst te steken zodat hij vastgepind was.

Vandaag de dag is Sozopol bijzonder bezienswaardig door de huizen uit de renaissance-periode in de binnenstad.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Bulgarije)

Over de auteur

Scroll naar boven