De Heilige Geestkerk.  Al in de 16de eeuw werd dit Russisch-Orthodoxe klooster gebouwd door het Broederschap van de Heilige Drie-eenheid.  Tegenwoordig is dit het enige Russisch-Orthodoxe klooster van Litouwen war nog enkele monikken en nonnen wonen.  Bovendien is het de zetel van de aartsbisschop. 
De eigenlijke kerk werd pas 100 jaar later gebouwd in Barokstijl en tussen 1749 en 1753 werd het interieur in Rococo in bonte kleuren vormgegeven.  De koepel is 49 meter hoog. 
In de crypte bevinden zich de gebeenten van de Orthodoxe Heiligen Antonius, Iwan en Eustachius (twee broers en een neef die stierven in 1347 door ophanging aan een eik door Litouwse heidenen omdat zij weigerden vlees te eten tijdens een feest).  Ze worden elk jaar herdacht op 26 juni.
Elke dag om 17u kan u een kerkdienst bijwonen die wordt opgeluisterd door koorgezang.

       

Romanov-kerk.  Deze kerk is gelegen net buiten het centrum maar met zijn prachtige groene koepels is het een bezoekje meer dan waard.  Ze is gebouwd in 1913 ter gelegenheid van het 300-jarig jubileum van de Romanov-dynastie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Znamenskoji. Deze Russisch-Orthodoxe kerk is te zien vanaf de gebouwen van het Parlement.  Mooi gelegen aan de overkant van de rivier Neris staat deze kerk in Neo-Byzantijnse bouwstijl.

 

 

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Vilnius)

Over de auteur

Scroll naar boven