Gelegen aan de Plaza de Armas ligt dit prachtige gebouw en dit op de plaats waar ooit een oude parochiekerk stond. 
Het werd gebouwd in 1792 en het duurde tot 1835 alvorens het werd afgewerkt in de huidige vorm waarna het dienst deed als verblijfplaats voor de gouverneurs. Tot 1898 deed het dienst als Spaans koloniaal hoofdkwartier en gaf het onderdak aan 65 kapiteins-generaal.  Van 1898 tot 1902 deed het dienst als centrum van het militaire bestuur van de Verenigde Staten en vervolgens als residentie van de Cubaanse president.  Van 1920 tot 1967 was in het Palacio de los Capitanes Generales het stadhuis ondergebracht.  Sinds 1967 is het stadsmuseum hier gevestigd.

Het gebouw is opgetrokken in Cubaanse barokstijl waarbij de voorkant van het gebouw een arcade bevat met bogen die op hun beurt ondersteund worden door kolommen.  De stoep is vervaardigd uit Chinees porselein en de bestrating voor de hoofdingang van het museum bestaat volledig uit blokken tropisch hardhout.  De kalksteen waarmee de eerste verdieping is opgetrokken bevat vele kleine zeefossielen die zijn ingebed in de stenen.
De binnenplaats van het gebouw wordt volledig omzoomd door galerijen en er staat een marmeren beeld van Christoffel Columbus.

De begane grond van het Palacio de los Capitanes Generales bevat kunstwerken en kunstvoorwerpen uit het verleden van Havana waaronder “La Giraldilla”.
Je kan er het oudste koloniale monument bezichtigen, talrijke relikwieën, enkele originele stenen baden, een 19de-eeuwse brandweerauto van Londense makelij en eeuwenoude koetsen.
Op de bovenste verdieping zijn de kamers van de woning van de gouverneur bewaard gebleven met vele originele meubelstukken en decoratie.

De “Hal van het Heroïsche Cuba” toont vele belangrijke voorwerpen uit de onafhankelijkheidsoorlogen en vele vlaggen van nationale betekenis waaronder de vlag van Carlos Manuel de Céspedes (de Vader des Vaderlands).  Ook het kantoor van de stadshistoricus, verantwoordelijk voor de renovaties in oud-Havana, is er te vinden.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Cuba)

Over de auteur

Scroll naar boven