Dit paleis is een mix van verschillende stijlen doordat er allerlei verbouwingen en uitbreidingen plaatsvonden over de jaren heen.  Het hoofdgebouw werd aan het einde van de 14de eeuw gebouwd door Johan I en Emanuel de Grote liet begin 16de eeuw de vleugels toevoegen.
Het paleis is het meest gekend door de twee karakteristieke witte koepelvormige schoorstenen.

Volgende zalen zijn beslist een bezoek waard:

– Blazons Hall: het plafond is magnifiek en is een belangrijke nalatenschap over de heraldiek in de eerste kwart van de 16de eeuw en het blijft voor vele Portugezen nog steeds een referentiepunt op dat vlak.

– Prison Room of King Afonso IV: dit is de plaats waar koning Afonso IV negen jaar gevangen werd gehouden op bevel van zijn broer.  De tegelvloer stamt uit de 15de eeuw.

– Arabische kamer: dit was vermoedelijk de slaapkamer van koning Johan I.  De huidige inrichting van de manuelperiode integreert meerdere tegeltechnieken waarbij een driedimensionale geometrische compositie opvalt.  De sculpturen bij de fontein benadrukken het exotische in de ruimte.

– Magpie-Room: deze kamer werd gebruikt om hoogwaardigheidsbekleders van het koninkrijk te ontvangen en dankt zijn naam aan het plafond beschildert met eksters.  De eksters houden een roos in hun snavel met de woorden “por bem” (voor het welzijn).  Deze woorden sprak Johan I uit toen hij door de koningin werd betrapt bij het kussen van een hofdame.  Om het roddelen te stoppen, liet hij zoveel eksters schilderen als er hofdames waren.

– Swan-room: de grootste ruimte van het paleis werd gebruikt voor recepties, banketten en vieringen en werd gebouwd tijdens de regeerperiode van koning Johan I.  Op het plafond zijn 27 houten panelen met zwanen in verschillende poses terug te vinden.  De decoratie werd voor het eerst vernoemd in 1570 door de dichter Luis Perreira Brandao.

– Palatine Chapel: deze werd gesticht door koning Dinis.  De fresco’s op de muur tonen de aanroeping van de Heilige Geest door het motief van duiven die olijftakken in hun snavel dragen.  De tegelvloer en houten plafond behoren tot één van de oudste voorbeelden van deze stijl in Portugal.  Het plafond is geometrisch en vormt een sterrencompositie.

– Gallery Room: deze ruimte heeft een  koepelvormig plafond met zeezichten en schepen die varen onder Ottomaanse, Nederlandse en Portugese vlag zijnde de grootste zeemachten uit die periode.

Daarnaast kan je nog de keuken bezichtigen, een museumcollectie, een tuin, een Chinese kamer, Mermaid-Room, de patio van Diana, de kamer van Julius Caesar en de kroonkamer.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Portugal)

Over de auteur

Scroll naar boven