Verderop, links van de Sint-Blasiuskerk,  ligt het Paleis van de Rector (naast het stadhuis van Dubrovnik met daarvoor het standbeeld van Marin Drzic, één van de beste Kroatische Renaissanceschrijvers).

Dit buitengewone monument van een eeuwenoude architectuur is onovertroffen over de gehele Adriatische kust. Het Gotische en Renaissance paleis heeft zijn huidige staat te danken aan de vele bijvoegsels en verbouwingen door zijn (stormachtige) geschiedenis heen.  Naast het huidige paleis stond in het begin van de middeleeuwen een verdedigingsbolwerk.  Ook de namen die werden gegeven aan het paleis pastten zich in de loop van de geschiedenis aan.  Er werd in 1272 gesproken over een castrum, in 1296 over een castellum en in 1349 over een palatium (paleis).  Nog veel later werd de term palazzo maggior gebruikt.

Vanaf de 15de eeuw wilde men het gebouw verfraaien en werden branden en explosies die de torens en het gebouw beschadigden dankbare redenen om het paleis vanuit de fundamenten terug op te bouwen.  Na de brand van 1435 besloot de overheid om een nieuw en mooier paleis te laten bouwen door Onofrio della Cava in Gotische stijl met tekenen van vroeg-renaissance.  Na de beschadigingen van 1463 werden de vernieuwingen toevertrouwd aan Michelozzo die plaats moest ruimen voor andere architecten gezien zijn plannen teveel in Renaissancestijl zouden worden uitgevoerd.  In 1520 werden er opnieuw beschadigingen veroorzaakt door een aardbeving en werd de (herop)bouw toevertrouwd aan Petar Andrijic.  Na de schade in 1667 werd het zuidelijke gedeelte vernieuwd in Barokstijl en werd een bel op de eerste verdieping geplaatst versierd met rijke Rococo decoraties en verbonden met een klokmechanisme.

Door of dankzij de vele schade die het gebouw in zijn geschiedenis opliep is het Paleis van de Rector een uniek gebouw, dat Gotische, Renaissance en Barok stijl harmonieus combineert.

Het paleis deed dienst als het bureau van de Rector en eveneens waren zijn privé-kamers er gevestigd.  Daarnaast bevonden  de zetel van de Hoge Raad en van de stadsadministratie zich in het gebouw net als het magazijn voor buskruit, het wachthuis en de gevangenis.

Nu is in het Paleis het Dubrovnik Museum gevestigd.  Het museum biedt een overzicht van de geschiedenis van de stad aan de hand van meubilair, schilderijen, gewichten en maten en een muntencollectie van tussen 1305 en 1800. 

                                                       

 

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Dubrovnik)

Over de auteur

Scroll naar boven