De abdij, met een meer dan duizendjarige geschiedenis, is gebouwd op een bijna 300 meter hoge heuvel en is sinds 1996 UNESCO-patrimonium.  De Arpàdenvorst Géza haalde tegen eind 10de eeuw de benedictijnen het land binnen en wees hen deze heuvel aan voor de abdij.  Onder zijn zoon Stefanus I van Hongarije werd het in 1001 ingewijd.  In de 16de eeuw werd hier de Hongaarse benedictijnencongregatie gesticht. De abdij is historisch belangrijk en werd een symbool van het christendom en de westerse cultuur.  Ook educatie speelt hier een belangrijke rol sinds het begin van de 19de eeuw.  Benedictijnen-paters geven hier tegenwoordig les aan het gymnasium waarvan het eindexamen door de staat wordt erkend.  Het is één van de acht middelbare scholen die onder leiding van geestelijken staan.

De kloostergemeenschap van Pannonhalma werd meermaals verdreven tijdens de Turkse bezetting (1683) en het middeleeuwse klooster werd na de bezetting in de 18de en 19de eeuw grotendeels gerestaureerd en vernieuwd.  Uit deze periode stamt de refter die versierd is met stucwerk en fresco’s.  Op aansporing van keizerin Maria-Theresa werd Joseph Gerl als architect benoemd.  De plannen werden echter nooit uitgevoerd en ondanks de keizerlijke bescherming hief Jozef II de kloosterorde op in 1786.  Monniken verlieten noodgedwongen de abdij die werd verkocht. In de 19de eeuw volgde er een heroprichting en werd een school toegevoegd.

De abdij van Pannonhalma kwam de tweede wereldoorlog goed door en het klooster stond onder bescherming van het Internationale Rode Kruis, een bescherming die door de Russen en de Duitsers werd gerespecteerd. 

Van de oude kloostergebouwen zijn alleen de muren van de crypte over.  In deze crypte ligt de urne met het hart van Otto van Habsburg (1912-2011).  De huidige kerk is gebouwd op de fundamenten van de 13de eeuw evenals de Porta Speziosa en de deur met de zuilenwanden van rood marmer en witte kapitelen van zandsteen.  De laatgotische kruisgang en de crypte met kruisribgewelf stammen uit de 15de eeuw. 

Wereldberoemd is de bibliotheek met een collectie waardevolle Codices en kostbare werken.

Verder is rond de abdij nog een bezoek te brengen aan een botanische tuin en kruidentuin, de Onze-Lieve-Vrouwekapel, een Millenniummonument en de wijnmakerij van de abdij.

Pannonhalma is het op één na kleinste wijndistrict van Hongarije en is bekend omwille van zijn wijn de “Pannonhalmi Aspàtsàgi”.  In de middeleeuwen strekten de wijngaarden van het klooster zich uit over de hele regio maar tegenwoordig zijn er niet meer dan 52 hectare van over.  Sinds eind jaren ’90-begin 2000 zijn de monniken terug gestart met de wijnbouw die ze hadden moeten opgeven omwille van de politieke situatie (wereldoorlog twee en het communisme) en in 2003 volgde de eerste oogst.
De belangrijkste druiven die groeien in dit klimaat zijn de Riesling, Olaszrizling, Traminer, Chardonnay en Irsai Oliver. Sinds enkele jaren wordt er ook Pinot Noir aangeplant.

 

 

 

 

 

 

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Hongarije)

Over de auteur

Scroll naar boven