De kerk van Christus Pantocrator is een middeleeuwse oost-orthodoxe kerk in Nessebar dicht bij de ingang van de oude stad en werd gebouwd in de 13de-14de eeuw.  De kerk is vooral bekend omwille van zijn buitengewone decoraties en is vandaag de dag een kunstgalerij maar nog grotendeels intact en daarmee één van de best bewaarde middeleeuwse kerken van Bulgarije, althans al gebouw op zich.  De middeleeuwse fresco’s op de binnenmuren van de kerk zijn slechts in beperkte mate bewaard gebleven.

De kerk van Christus Pantocrator is ontworpen in laat Byzantijnse stijl en de kleur van de bakstenen gebruikt voor de bouw ervan geeft de kerk een ruwe uitstraling.  De kerk heeft vier ingangen waarvan er twee toegang geven tot het voorportaal (waaronder zich een middeleeuws graf bevindt) en twee tot de hoofdruimte.  Boven de hoofdruimte bevindt zich een koepel die achthoekig is van vorm en die ondersteund werd door vier kolommen die helaas verwoest zijn.
Boven het voorportaal is de klokkentoren gebouwd die oorspronkelijk rechthoekig van vorm was maar nu gedeeltelijk is verwoest.  De toren kon vroeger bereikt worden door middel van een stenen trap.

De kerk van Christus Pantocrator is echter het meest bekend omwille van de kleurrijke versieringen.

Er zijn verschillende rijen aangebracht van telkens drie over vier rijen stenen zodat een streeppatroon ontstaat, er zijn rijen van blinde bogen, bloemmotieven, driehoekige ornamenten, cirkelvormige turquoise keramiek en bakstenen friezen met een swastika-motief wat vele bezoekers uiteraard erg ongewoon vinden.  De swastika werd in de middeleeuwen echter vaak gebruikt als symbool van de zon wat de aanwezigheid van het symbool op de kerk verklaard.  De koepel met zijn vele keramiekdetails heeft acht ramen.

(Op de fotopagina kunt  u nog andere foto’s bekijken van Bulgarije)

Over de auteur

Scroll naar boven