Het bestaan van de piramides van Guimar werd in de vroege jaren ’90 voor het eerst algemeen bekend.  Hoewel landbouwers op Tenerife het beschouwden als gewone “steenhopen”, waren het Scandinavische amateurarcheologen die in de grote hopen steen als eersten piramides zagen en deze informatie deelden met de Noorse antropoloog Thor Heyerdahl.  Hij ontdekte dat de hoeken van de piramides betreden waren en dat de grond geëgaliseerd was alvorens de piramides werden gebouwd.  Bovendien zijn de piramides gebouwd uit lavarotsen. Daarnaast ontdekte Heyerdahl dat de piramides in een speciale astronomische positie werden geplaatst en deze precies op de zonnewende van de zomer en de winter zijn gericht.  Dit betekent ook dat op de dag van de zomerwende een dubbele zonsondergang kan gezien worden vanaf de grootste piramide.  Ondanks zijn veelvuldige onderzoek heeft Heyerdahl echter nooit de leeftijd van de piramides kunnen achterhalen of de vraag kunnen beantwoorden wie ze heeft gebouwd.

De meeste archeologen verwerpen Heyerdahl’s theorie omtrent de piramides en houden het op hun eigen conclusie dat de meeste piramides gebouwd zouden zijn halverwege de 19de eeuw waarbij de eerste vermeldingen over de piramides stammen uit 1881.
Toch vond men in de holte van een voet van één van de piramides aardewerk, sieraden en werktuigen terug die stamden uit de 7de tot de 14de eeuw.

In 1998 werd het Parque Etnografico Piramides de Guimar opgericht door Thor Heyerdahl die zo de piramides beschermde tegen stedenbouwkundige plannen.  Over een oppervlakte van 64.000 vierkante meter zijn er verschillende dingen om te bezoeken:

–  De openluchtroute langs de piramides en de botanische tuin: dit parcours omvat vier verschillende routes door de botanische tuin en brengt je bovendien vlakbij de zes piramides.  Er is de botanische route “Wolfredo Wildpret” met de belangrijkste inheemse planten.  Er is de exportroute met producten die al vijf eeuwen lang de basis vormen voor de Canarische economie.  Er is de culturele route met de geschiedenis van de archipel te beginnen bij de verovering.  En als vierde is er de vulkanische route die uitleg geeft over de geologische oorsprong van de Canarische eilanden en de belangrijkste uitbarstingen die er hebben plaatsgevonden.

–  Museum Casa Chacone: hier zie je de resultaten van de opgravingen in het piramidencomplex en wordt er een overzicht gegeven over theorieën betreft piramides en het doel van de piramides.

–  Het panoramische terras: van hieruit heb je een prachtig uitzicht over het piramidenterrein.
–  Een expositie over Thor Heyerdahl en een replica van Ra II, het schip waarmee Heyerdahl de Atlantische oceaan over stak.
–  De duurzame tuin: hier wordt een reproductie getoond van een typische Canarische rivierbedding.
–  De giftige tuin: dit is een unieke expositie in Spanje waar op 1500 vierkante meter een aantal van de gevaarlijkste planten ter wereld zijn samengebracht (meer dan 70 giftige soorten).
– In 2019 was er een de expositie “Kolonizing Polynesia en Rapa Nui – extreme survival”: deze expositie gaat over de Polynesiërs die een immense ruimte konden koloniseren en de resultaten van de Polynesische samenleving die over meer dan 1000 jaar een spectaculaire cultuur ontwikkelde in het kleine Rapa Nui.

In 2017 kreeg het Parque Etnografico Piramides de Guimar de prestigieuze titel van “Botanische tuin” unaniem verleend door de Ibero-Macaronesian Association of Botanical Gardens.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Tenerife)

Over de auteur

Scroll naar boven