Tijdens de tweede wereldoorlog waren clandestiene ziekenhuizen één van de bijzonderheden van de Sloveense verzetsbeweging.  Ze werden gebouwd in nauwelijks toegankelijke stukken bos, diepe kloven of ondergrondse grotten.

Na de capitulatie van Italië in 1943 begonnen Dr Viktor Volcjak en een groep strijders met de bouw van een nieuw ziekenhuis.  Dankzij de hulp van de lokale bevolking werd het ziekenhuis opgebouwd tot aan het einde van de oorlog waarbij 14 houten hutten en de nodige faciliteiten ingebed werden op de bodem van een holte naast de Cerinscica-rivier.  Het ziekenhuis kreeg toen de naam “Franja Bojc Bidovec”, naar een partizaan-arts die het ziekenhuis het langste had gediend.

Na de oorlog werd het een symbool van de partizanenbeweging en haar medische activiteiten.

In september 2007 werd het ziekenhuis vernield na een grote overstroming maar werd het monument bijna in zijn geheel gereconstrueerd op basis van tekeningen en documenten waarbij het opzet was om zo dicht mogelijk te blijven bij de boodschap van het monument en zijn symbolische waarde.

Het Franja Hospital is een cultureel monument van Nationaal belang en werd opgenomen op de “Voorlopige Lijst van Werelderfgoed” van de UNESCO.  In 2015 ontving het ziekenhuis weer het label van Europees Erfgoed.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Slovenië)

Over de auteur

Scroll naar boven