Pirin National Park

Home » Pirin National Park

Het Pirin hooggebergte is één van de oudste bergketens in Europa gelegen in het zuidwesten van Bulgarije.  De laatste grote wijzigingen in het gebergte gebeurden in de laatste ijstijd waardoor de mooie kristalblauwe bergmeren van Pirin ontstonden door overblijvend ijs en gletsjers.
Het Nationaal Park omvat naast prachtige bergmeren ook meer dan 50 marmer- en granietpieken van meer dan 2500 meter.  De hoogste piek Vihren stijgt 2914 meter boven zeeniveau uit.
Op 8 november 1962 werd het Nationaal Park Vihren opgericht dat een oppervlakte omvatte van 6736 hectare inclusief het Alpengebied Pirin.  Op die manier kon men de unieke biodiversiteit en de rotsformaties behouden.  Door de loop der jaren werden er nog veranderingen en uitbreidingen doorgevoerd in functie van behoud en werd ook de naam van het park aangepast (Pirin Nature Park).  Het park werd in 1977 opgenomen op de lijst van “biosfeer-reservaten” van de UNESCO en in 1983 werd het opgenomen in de “Convention for the Protection of World Cultural and Natural Heritage” van de UNESCO.  Op 15 oktober 1999 werd het Pirin Nature Park omgedoopt tot Pirin National Park en omvatte de oppervlakte ervan maar liefst 40.356 hectare.

In het Pirin National Park is een enorme diversiteit te vinden aan fauna, flora en bossen en dit uit verschillende geologische periodes.  Er zijn boomsoorten zoals taxus, fijnspar, Macedonische en Bosnische den en zilversparren die 300 tot 500 jaar oud kunnen worden.  Er groeien veel bergdennen die tot 110 jaar oud kunnen worden.
Er wonen in het park gems, edelherten, reeën, bruine beren, wolven, vossen, boommarters, jakhalzen en ontelbare broedvogels.
De oudste boom in Pirin zou een Bosnische den zijn van ongeveer 1300 jaar oud.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Bulgarije)

Scroll naar boven