Het Plaza de San Francisco, een van de vier belangrijkste pleinen uit de 17de eeuw, werd volledig gerestaureerd in de jaren 1990 en heeft zijn naam te danken aan het klooster dat er is gebouwd.
De basiliek en het klooster van San Francisco de Asis werden aan het einde van de 16de eeuw (1580-1591) gebouwd als thuisbasis van de Franciscanen-gemeenschap maar kreeg in 1716 zijn huidige vorm. Aan de basiliek is ook een klokkentoren waarop oorspronkelijk het standbeeld stond van de heilige Franciscus van Assisi tot het in 1846 door een cycloon werd verwoest. Nu staat er naast de basiliek een standbeeld van Fray Junipero Serra met de Indiase jongen Juaneno.
De volledige voltooiing van de kerk (door de paus benoemd als basiliek) vond plaats in 1739 en had een grondplan in de vorm van een Latijns kruis met een gewelfd plafond e een schip met 12 zuilen die de apostelen voorstellen. Het gebouw bleef echter maar een basiliek tot aan de Britse overheersing van Havana in 1762. De kerk werd toen gebruikt voor Anglicaanse diensten waarna het door de katholieke kerk werd gezien als “ontheiligd” hoewel monniken in het klooster bleven.
In 1841 gaf koningin Maria Christina van Spanje opdracht tot de sluiting van het gebouw en de overdracht van de leden van de religieuze orde. De overheid kocht het pand op in 1907 en richtte het in als handelspand.
Heden ten dage is de basiliek in gebruik als concerthal waarbij het altaar met een gigantische gestalte van Jezus erboven dienst doet als podium.
In het schip van de kerk bevindt zich het Museum van Heilige Kunst en is er ook een fauteuil en lessenaar te vinden die door Fidel Castro en paus Johannes Paulus II gebruikt werden tijdens zijn bezoek in januari 1998.
In de crypte van de basiliek bevinden zich de rustplaatsen van de aristocraten uit de 17de en de 18de eeuw.
Naast de kerk staat “El Caballero de Paris”, een standbeeld van Jose Maria Lopez-Lledin, dat door velen op zoek naar geluk wordt aangeraakt.
(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Cuba)