Dit is de officiële naam van het plein na de inhuldiging van het standbeeld van Dom Pedro IV in 1874 maar bewoners noemen dit plein nog steeds Rossio.  Deze naam vond zijn oorsprong lang voor de aardbeving in 1755.  De ruwe vertaling van Rossio is “gemeenschappelijke grond” en het was hier dat de oude stad van Lissabon zich rond centreerde.

Het standbeeld in het midden is dus dat van Dom Pedro IV hoewel de legende vertelt dat dit het standbeeld is van Maximiliaan van Mexico die vermoord werd kort na de voltooiing ervan waardoor het beeld werd verkocht aan Lissabon gezien Maximiliaan en Pedro veel uiterlijke gelijkenissen vertoonden.

In de 13de eeuw werd Rossio gesticht als het grootste centrale plein van Lissabon waar stierengevechten, openbare voorstellingen en koninklijke proclamaties werden gehouden.  Tijdens de Inquisitie was Rossio de plaats voor openbare executies.

De stenen bestrating met het golfpatroon werd in de 19de eeuw toegevoegd en werd ontworpen om de oceaan na te bootsen.  De twee barokke fonteinen werden geïnstalleerd op hetzelfde moment als het standbeeld van koning Pedro IV en werden geïmporteerd uit Frankrijk.

Aan het noorden van het plein ligt het Nationaal Theater en aan het zuiden ligt de bekende Rua Augusta.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Portugal)

Over de auteur

Scroll naar boven