♦  Om te kijken welk reisadvies je bestemming heeft op dit moment kan je terecht op de website reisadvies van de federale overheid.  Bovendien vind je hier alle informatie over valuta, de noodzaak van inentingen, de nodige reisdocumenten,…met de volgende link kom je meteen op de website https://diplomatie.belgium.be/nl/reisadviezen

♦  In 2015 verscheen er op de website reisadvies van de federale overheid een link voor Belgen die reizen in het buitenland.  Via de volgende link http://travellersonline.diplomatie.be/ kan je je gratis registreren wanneer je op reis vertrekt.  Doet  zich in het land van je bestemming een ernstige crisis voor (politieke crisis, natuurramp,…) dan zal de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken je gemakkelijker kunnen informeren en helpen.

♦ Vanuit Brussel duurt een vlucht naar Lissabon ongeveer 2u30. Naar Porto bedraagt de vluchtduur ongeveer 1u50.

♦  Portugal heeft een vrij zacht klimaat maar de beste reistijd hangt echter af van de streek.  In het noorden kan het begin mei nog fris zijn terwijl de zomers in het zuiden erg warm kunnen zijn.  Algemeen zijn het voor- en najaar het best geschikt om Portugal te bezoeken.  Augustus is een erg drukke maand in de kuststeden.

♦  De netspanning in Portugal bedraagt 220 à 230 Volt.

♦  Het is in Portugal het hele jaar door 1 uur vroeger dan in België.

♦  Zowel Lissabon als Porto hebben een efficiënt netwerk van openbaar vervoer.  Lissabon beschikt over de liften, bussen, de oude tramlijn en een uitgebreid metronetwerk.  Ook Porto beschikt over een uitgebreid netwerk van metro, trams en bussen.  De kaartjes koop je telkens alvorens je instapt en je dient deze ook zelf te scannen alvorens je instapt.  Er is de mogelijkheid tot het kopen van een rittenkaartje, dagkaartjes of kaartjes die meerdere dagen geldig zijn.

♦  Wie met een huurauto door Portugal reist, doet er goed aan de auto op te halen/af te leveren bij de locaties in het stadscentrum en niet op de luchthaven.  Het is moeilijker om de locaties op de luchthavens te vinden en er zijn vaak lange wachttijden ondanks de reservaties.  Het is ook best op voorhand de recensies van de verschillende autoverhuurders goed door te lezen want autoverhuur loopt niet altijd even vlot.  Hertz (Thrifty) en Avis hebben vaak de beste beoordelingen.  Bij het online huren van een auto kan je vaak ook de gewenste verhuurders aanduiden.

♦  Wie met de auto door Portugal reist, passeert vele tolwegen.  In 2015 vereiste dit dat je om de twee dagen naar een postkantoor moest gaan om je tol te betalen.  Je kan echter ook een klein computertje op de vooruit van je wagen installeren.  Deze worden te huur aangeboden bij het ophalen van je auto of kan je aanschaffen via de website http://www.viaverde.pt Alle tolwegen die je passeert worden automatisch op je computertje opgeslagen waarna je nadien het volledige bedrag van de te betalen tol kan vereffenen.

♦  Het is erg aan te raden Sintra te bezoeken vanuit Lissabon. Wanneer je Sintra met de auto bezoekt, ontdek je al snel dat dit stadje niet voorzien is op de grote stroom toeristen wat betreft parkeergelegenheid.  Vanuit het centrum rijden bussen naar de verschillende bezienswaardigheden/paleizen op de heuvel.

♦  Hoewel Portugal een erg veilig land is, kampen ze er sinds de afgelopen twee jaar met een groot aantal auto-inbraken.  Wanneer je de rondreis zo opbouwt dat je telkens eerst incheckt in je hotel en dan bezienswaardigheden bezoekt is er uiteraard geen probleem.  Het is echter wel een probleem wanneer je eerst de bezienswaardigheden bezoekt om dan door te reizen naar je slaapplaats.  Het is erg gevaarlijk om je bagage in de auto achter te laten nabij bezienswaardigheden.  Bendes scannen je auto met een toestel dat lijkt op een tablet waardoor ze je kofferinhoud kunnen zien.  Wanneer blijkt dat er bagage in je koffer zit, wordt deze gegarandeerd gestolen.  Portugezen raden zelf aan om, als er bagage achterblijft in je koffer, hotels op te zoeken met vier of vijf sterren in de buurt van de bezienswaardigheden die je wilt bezoeken.  Aan hen kan je vragen om je bagage bij te houden of om te mogen parkeren op de privéparking van het hotel.  Gezien iedereen het probleem erkent, zijn hotels bereid om te gevraagde hulp te bieden en dit zo goed als altijd gratis.

♦  Voor meer informatie over Mosteiro de Santa Maria in Alcobaça kan je terecht op de website http://www.mosteiroalcobaca.pt

♦  Voor meer informatie over Mosteiro da Batalha kan je terecht op de website http://www.mosteirobatalha.pt

♦  Voor meer informatie over de universiteit van Coimbra kan je terecht op de website  http://www.uc.pt/en

♦  Voor meer informatie over de ruïnes van Conimbriga kan je terecht op de website http://www.conimbriga.pt/portugues/ruinas.html

♦  Voor meer informatie over het Santuario de Fatima kan je terecht op de website  http://www.santuario-fatima.pt/portal/index.php?lang=EN

♦  Voor meer informatie over het Castelo en Paço dos Duques in Guimaraes kan je terecht op de website  http://pduques.culturanorte.pt/

♦  Voor meer informatie over het Museo de Lamego kan je terecht op de website  http://www.museodelamego.pt

♦  Voor meer informatie over het Castelo de Sao Jorge kan je terecht op de website  http://castelodesaojorge.pt/

♦  Voor meer informatie over de kathedraal van Lissabon kan je terecht op de website  http://www.patriarcado-lisboa.pt/site/

♦  Voor meer informatie over de Elevador de Sante Justa kan je terecht op de website  http://carris.transporteslisboa.pt/pt/ascensores-e-elevador/

♦  Voor meer informatie over het Hospital de Bonecas kan je terecht op de website  http://www.hospitaldebonecas.com

♦  Voor meer informatie over het Mosteiro de Jeronimos kan je terecht op de website  http://www.mosteirojeronimos.pt

♦  Voor meer informatie over de Torre de Belém kan je terecht op de website  http://www.torrebelem.pt/

♦  Voor meer informatie over het Palacio da Bolsa kan je terecht op de website  http://www.palaciodabolsa.com

♦  Voor meer informatie over de Caves kan je terecht op de website  http://www.cavesvinhodoporto.com

♦  Voor meer informatie over de paleizen in Sintra kan je terecht op de website  http://www.parquesdesintra.pt/en/parks-and-monuments/national-palace-of-sintra

♦  Voor meer informatie over het Convento de Cristo kan je terecht op de website  http://www.conventocristo.pt

Algemeen schema van deze rondreis
Hieronder vind je een overzicht van het schema van onze 12-daagse rondreis door Portugal

Dag 1: We komen ’s morgens aan in Lissabon en bezoeken in de namiddag het Praço do Comercio, het Praça Dom Pedro IV, de Elevador de Santa Justa en de Taag.  (Overnachting in Lissabon)
Dag 2: We bezoeken de kathedraal van Lissabon, het Castel de Sao Jorge, het Hospital de Bonecas en de Igreja do Carmo.  (Overnachting in Lissabon)
Dag 3: We bezoeken het Mosteiro dos Jeronimos in Lissabon, de Torre de Belém en het Padrao dos Descobrimentos.  (Overnachting in  Lissabon)
Dag 4: ’s Morgens halen we de huurauto op.  We vertrekken naar Sintra voor een bezoek aan het Palacio Real en het Palacio Nacional da Pena.  In de late namiddag vertrekken we naar Evora.  (Overnachting in Evora)
Dag 5: In de voormiddag brengen we een bezoek in Evora aan de Capelo dos Ossos, de kathedraal en de Romeinse tempel.  Vlak na de middag vertrekken we naar Estremoz waar we een kijkje nemen bij de marmergroeven.  Van daaruit rijden we verder naar Vila Viçosa waar we een bezoek brengen aan het hertogelijk paleis.  Nadien rijden we door naar Marvao.  (Overnachting in Marvao)
Dag 6: We vertrekken ’s morgens en rijden vanuit Marvao naar Fatima waar we een bezoek brengen aan het Santuario de Fatima.  Van daaruit rijden we verder naar Batalha voor een bezoek aan het klooster van Batalha waarna we verder rijden tot Alcobaça voor een bezoek aan het klooster van Santa Maria de Alcobaça.  (Overnachting in Alcobaça)
Dag 7: We vertrekken ’s morgens uit Alcobaça en rijden naar Tomar om een bezoek te brengen aan het Convento de Cristo en vanuit rijden we naar Conimbriga om de Ruines van Conimbriga te bezichtigen.  Daarna rijden we naar Figueira da Foz. (Overnachting in Figueira da Foz)
Dag 8: We brengen een bezoek aan de universiteit van Coimbra vanuit Figueira da Foz.  (Overnachting in Figueira da Foz)
Dag 9: We vertrekken ’s morgens en rijden vanuit Figueira da Foz door de Dourovallei naar Lamego.  Daar bezoeken we in de namiddag de kathedraal van Lamego.  (Overnachting in Lamego)
Dag 10: In de voormiddag brengen we een bezoek aan het Museo de Lamego en de Igreja de Nossa Senhora dos Remédios.  Voor de middag vertrekken we richting Guimaraes waar we in de namiddag een bezoek brengen aan het Paço dos Duques en het Castelo.  (Overnachting in Guimaraes)
Dag 11: ’s Morgens vertrekken we uit Guimaraes richting Porto waar we de huurauto terug inleveren. We bezoeken Villa Nova de Gaia, de wijnkelders en maken een boottocht op de Douro.  (Overnachting in Porto)
Dag 12: We brengen een bezoek aan de Torre dos Clérigos, het Palacio da Bolsa, de Cais de Ribeira en de kathedraal.  (Overnachting in Porto)
Dag 13: Terugkeer naar Brussel.

Autoverhuur
EasyTerra
Het huren van een auto in Portugal kun je eenvoudig via http://www.EasyTerra.nl doen.  EasyTerra vergelijkt voor jou wereldwijd de tarieven van alle bekende autoverhuurbedrijven.  Zo profiteer je altijd van de beste prijsgarantie.  Met het Worry-Free pakket boek je onbezorgd de ideale auto voor de voordeligste prijs.
Via EasyTerra vindt u een huurauto in Portugal via de volgende link https://www.easyterra.nl/autohuur-portugal.html

Holidaycars
Om goed voorbereid op reis te gaan is het handig om van tevoren alvast een huurauto te boeken. Niet alleen zijn boekingen vooral een stuk voordeliger, ook zijn ze vaak een stuk overzichtelijker.  Zo kan je eenvoudig alle beschikbare autoverhuurders op een specifieke locatie met elkaar vergelijken, zodat je altijd de huurauto vindt die het beste aansluit bij je wensen.

Ook kan je van tevoren besluiten om een all-inclusive huurtarief te betalen, zodat je nooit te veel betaalt. Een NoRisk garantie biedt een volledige terugbetaling van je eigen risico en verzekert je van zorgeloze autohuur.  Je kan ook kiezen voor een annuleringsverzekering waarmee je de reservering kunt annuleren tot aan het moment van ophalen, zonder hiervoor te betalen.  Dankzij deze mogelijkheid is het van tevoren online boeken van een huurauto ideaal.

Via Holidaycars.com vindt u gemakkelijk een huurauto in Portugal.  Vergelijk alle autoverhuurders en vindt de beste deal voor je bezoek aan Portugal en dit via de volgende link http://www.holidaycars.com/autoverhuur/portugal/

Over de auteur

Scroll naar boven