Reeds in het vijfde millennium voor Christus was deze heuveltop in Ptuj bewoond gezien hij een ideale bescherming bood tegen aanvallers.  De Romeinen lieten hier een kasteel en een tempel achter en op de resten daarvan bouwden de Salzburger vorstbisschoppen in de 11de eeuw een vesting van waaruit ze 300 jaar lang over het aartsbisdom Ptuj regeerden.  Daarna werden ze opgevolgd door edelen die het kasteel, aangepast aan de tijd, vernieuwden.
In de 12de eeuw werd de centrale top van de heuvel ingenomen door een grotere groep van gebouwen waaronder het paleisgedeelte en de machtige verdedigingstoren die de Konrad-toren werd genoemd (naar aartsbisschop Konrad I).
In de 14de eeuw kreeg het kasteelgebouw een tweede verdieping in de vorm van een hoefijzer en in de 16de eeuw veranderde het uitzicht van het kasteel drastisch doordat de Italiaanse bouwmeesters de opdracht kregen het kasteel te versterken zodat het de Turkse invasie kon weerstaan.
Toen deze dreiging was afgenomen werd in de 17de eeuw de Konrad-toren gesloopt maar werd het kasteel eveneens vergroot door de bouw van paardenstallen en de toevoeging van een toren aan het oostelijke deel van de heuveltop.
In de 18de eeuw volgde er nogmaals een uitbreiding met de bouw van een graanschuur, een administratief gebouw en een toernooiveld.
In de recente geschiedenis behoorde het kasteel toe aan de familie Von Herberstein die het bijna geheel in oorspronkelijke staat achterliet toen ze aan het einde van de tweede wereldoorlog moesten vluchten voor de oprukkende partizanen.

Vandaag de dag is het kasteel van Ptuj een museum.  Er wordt een collectie oude muziekinstrumenten, in het verleden gebruikt door edellieden en rijke burgers in Ptuj, tentoongesteld.  Na een druk op de knop beginnen deze trouwens te spelen.  Er is een collectie 17de-eeuwse Brusselse wandtapijten die scènes uit Odyssee afbeelden, in de balzaal is de grootste verzameling Turkse portretten uit Europa te zien en voorstellingen van edelen uit Afrika, Amerika en Azië.   Op de tweede verdieping worden meesterwerken uit de Europese gotiek tentoongesteld.

Maar in het kasteel van Ptuj is het begin van het bezoek voorbehouden aan de Kurenti.  Zij zijn de angstaanjagende figuren met ruig haar, horens en een rode tong die elk jaar met carnaval in actie komen.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Slovenië)

Over de auteur

Scroll naar boven