Het Statentheater werd gebouwd in opdracht van graaf Franz Anton Nostitzrieneck naar een ontwerp van Anton Haffenecker en de bouw ervan duurde net geen twee jaar. Het classicistische bouwwerk werd in 1783 officieel geopend met de voorstelling “Emilia Galotti” van Gotthold Ephraim Lessing.  Het is (met uitzondering van het theater in Leoben Styria) het enige theater in Europa dat behouden is gebleven in zijn bijna originele staat.

In 1798 werd het gebouw gekocht door de Boheemse Staten en kreeg het de naam “Royal Theatre of the Estates”.  Vanaf 1862 vonden er enkel Duitstalig opvoeringen plaats en veranderde de naam in “Royal Provincial German Theatre”.  Tussen 1920 en 1948 kreeg het weer zijn oorspronkelijke naam maar die veranderde in 1948 wederom.  Het theater kreeg toen de naam “Tyltheater” naar de co-auteur van het volkslied Josef Kajetan Tyl, gezien zijn lied “Waar is mijn Vaderland” zijn première kreeg in het theater.

In 1990, na een acht jaar durende renovatie, kreeg het theater zijn oorspronkelijke naam terug.

Het gebouw is op muzikaal vlak de geschiedenis ingegaan als de plaats waar de premières van Wolfgang Amadeus Mozart’s “Don Giovanni” (1787) en “La Clemenza di Tito” (1791) plaats vonden.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Praag)

Over de auteur

Scroll naar boven