Deze kathedraal werd gebouwd aan het einde van de 12de eeuw en in de loop van de 13de eeuw en dit in een gotische overgangsstijl met romaanse elementen.
De sobere gevel met kegelvormige spitsen stamt uit de 16de eeuw.  Het westelijk portaal is versierd met apostelen vermoedelijk uit het einde van de 13de eeuw.

Opvallend in het interieur is de achthoekige koepel die de viering van het transept overspant met bovenin een kroonluchter.  Er zijn ook twee gotische roosvensters met links de morgenster en rechts de mystieke roos.

Antwerpse kunstenaars maakten de eikenhouten renaissance koorbanken met religieuze motieven en onderaan panelen die taferelen uitbeelden uit het dagelijkse boerenleven.  Het renaissance-orgel is het grootste van Europa.

Er is eveneens een gotische kloostergang gebouwd tussen 1322 en 1340 die een mooi uitzicht biedt op de romaanse klokkentoren en op Evora.
Het museum heeft een collectie priestergewaden, kerkelijk edelsmeedwerk en een reliekkruis (17de eeuw) versierd met 1426 edelstenen.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Portugal)

Over de auteur

Scroll naar boven