Op ongeveer 30 kilometer van Podgorica bevindt zich het Skutarimeer waarvan 2/3 zich in Montenegro bevindt en 1/3 zich in Albanië bevindt.

Het meer is genoemd naar de Albanese stad Skader (Shroder in het Albanees) gezien het Albanese deel van het meer zich bevindt in het gelijknamige district.  Toch is het meer meestal voor de toeristen gekend als het Skutarimeer (Skutari is het Italiaans voor Shroder).

Het Skutarimeer, het grootste meer van de Balkan, heeft een oppervlakte van 368 vierkante kilometer maar tijdens de dooitijd kan de waterstand variëren waarbij de oppervlakte kan uitlopen tot ongeveer 530 vierkante kilometer.
Het meer heeft een maximale diepte van 9 meter en wordt gevoed door het water van de Moraca-rivier en onderaardse bronnen.
In de regio rond het Skutarimeer zijn er 20 kloosters, forten, kerken en monumenten te vinden.  Rond het meer zelf zijn er 18 belangrijke historische monumenten te vinden.

Het Nationaal Park Skadarska Jezero werd in 1983 opgericht waarbij 40.000 hectare van het Montenegrijnse deel van het meer en de oevers ervan werden beschermd.
Sinds 1996 is het meer een Ramsargebied (een internationale overeenkomst inzake watergebieden van internationale betekenis in het bijzonder woongebied van watervogels).

Bovendien is het meer gekend voor zijn diversiteit op het vlak van fauna en flora.  In het meer leven zo’n 50 soorten vissen en 3 slangachtigen.  Daarnaast bevinden zich een dertigtal zeldzame planten in het park en er komen ongeveer 270 vogelsoorten voor waaronder de reiger en de zeemeeuw en een aantal van de laatste pelikanen in Europa.

Vanuit Virpazar vertrekken de excursiebootjes over het meer.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Montenegro)

Over de auteur

Scroll naar boven