Slechts twee jaar had hofarchitect Giuseppe Piermarini nodig voor de bouw van de nieuwe opera voor de Oostenrijkse keizerin Maria Teresia.  In 1778 werd het gebouw ingewijd met l’ Europa riconosciuta van Antonio Salieri.  Het theater is gebouwd in Neoclassicistische architectuurstijl en wordt gezien als één van de mooiste operagebouwen ter wereld met ongeveer 2800 zitplaatsen. 
Het Classicistische gebouw ziet er aan de buitenkant eenvoudig uit maar heeft een prachtig interieur.  Binnen in de zaal zijn er trompe-l’oeils en vergulde loges en dit alles onder een enorme kroonluchter. 
In het aangrenzende Museo Teatrale liggen kostuums en decors van eerdere voorstellingen en andere toneelattributen die teruggaan tot in de Romeinse Tijd. 

La Scala heeft echter niet alleen geschiedenis geschreven op het gebied van muziek.  Het was ook het centrum van de Risorgimento, de nationale opstand tegen het Oostenrijks bewind.  De strijdkreet “Viva Verdi” stond voor “Viva Vittorio Emanuele, Re d’Italia”.
In 1943 werd La Scala verwoest door bommen van de geallieerden, maar het gebouw werd in een recordtijd terug heropgebouwd.  Op 11 mei 1946 werd de Scala heropend, met als dirigent Arturo Toscanini, die onder het bewind van de fascisten naar Amerika was gevlucht.  Twee jaar duurde de restauratie door de beroemde Zwitserse architect Mario Botta.
In 2004 werd La Scala nog kort gesloten voor een renovatie maar inmiddels is het gebouw weer geopend met een draaibaar podium in het hoge ellipsvormige gebouw achter de voorgevel.

                                                     

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Milaan)

Over de auteur

Scroll naar boven