Ondanks zijn eenvoud is het meest bezienswaardige van de Maltese eilanden het “Azuren venster”.  Het bestaat uit Maltees kalksteen gekend als Globigerina.  Dit is het tweede oudste gesteente dat op de eilanden te vinden is en dit op zo’n 70 procent van zijn grondgebied.  De dikte van het kalksteen varieert van 23 meter in de buurt van Fort Chambray op Gozo tot 207 meter rond Marsaxlokk op Malta.

Het Azuren venster is ontstaan door een rots onderhevig aan erosie waardoor de 28 meter hoge boog is ontstaan die bestaat uit gele tot lichtgrijze kalksteen die resten omvat van fossiele maritieme organismen.

Door het oog van het Azuren venster krijg je een adembenemend uitzicht op de rotsen en de zee.  De afgelopen jaren echter vielen grote brokken steen uit de onderkant van de boog waardoor hij instabieler wordt.  Over de brug van het venster kan je niet meer lopen maar wie een kleine inspanning doet kan nog wel de korte klim doen naar het plateau waardoor je vlakbij het venster staat en nog meer kan genieten van dit stukje fenomenale natuurpracht !
In 2013 schatten geologen in dat het Azuren venster nog ongeveer 10 jaar zou kunnen stand houden.  Op woensdag 8 maart 2017 om 9u40 schreven de Maltezen echter een zwarte bladzijde in hun geschiedenis. De rotsformatie van het Azuren venster brak en stortte in het woeste zeewater, waarmee een einde kwam aan het prachtigste stukje natuur van de Maltese eilanden.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Malta)

Over de auteur

Scroll naar boven