Tombe van Kazanlak

Home » Tombe van Kazanlak

De tombe van Kazanlak werd ontdekt in het noordoosten van Kazanlak in 1944 en is een belangrijk monument van de Thracische kunst uit de vroeg Hellenistische periode.  Ze maakt deel uit van de “Vallei van de Thrachische Koningen” die ook andere tempels en graven bevat in de omliggende heuvels.

Het originele graf dateert uit de 4de tot de 3de eeuw voor Christus en ligt in het Tyulbeto-park.  Wie de Kazanlak-tombe bezoekt, bezoekt een exacte replica van de originele tombe.  De tombe wordt gezien als één van de belangrijkste monumenten van de Thracische cultuur in Bulgarije en werd in 1979 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.
De tombe van Kazanlak is een koepelgraf typisch voor de Thracische begrafenisarchitectuur aan het einde van de 5de eeuw en begin 3de eeuw voor Christus.  Het bestaat uit drie gebouwen: een rechthoekige kamer, een smalle doorgang en een kamer met een rond grondplan en klokvormige koepel.  In het graf werden een man en een vrouw begraven.

Het monument of de tombe dankt zijn wereldwijde bekendheid aan de muurschilderingen te vinden in de gang en de koepel die tot de best bewaarde Bulgaarse meesterwerken behoren van schilderwerken uit de vroeg Hellenistische periode. De kleuren die gebruikt werden voor de muurschilderingen zijn overwegend rood, wit, geel en zwart.
Te zien zijn strijders bij een ontmoeting tussen twee vijandelijke troepen en een tafereel van een gevecht op de westmuur die scènes laat zien die verband houdt met het leven van een Thracische heerser die er begraven ligt.
Er is een afbeelding te zien van een man en een vrouw die aan een tafel zitten die gedekt is met fruit terwijl in de koepel en rondom hen bedienden worden afgebeeld die geschenken brengen.

Er is ook een scène afgebeeld van een begrafenisfeest met optocht en een  getrouwd echtpaar wordt bekroond met lauwerkransen.  De muurdecoratie in het bovenste gedeelte van de koepel laat drie wagens zien die getrokken worden door twee paarden.

De zittende vrouw van de muurschilderingen is afgebeeld op de achterkant van een Bulgaarse munt van 50 stotinki uitgegeven in 2005.

In 2008 ontdekten wetenschappers Oud-Griekse inscripties op de koepel van de tombe.  De inscriptie bevatte de naam van de schilder “Kodzimases” en vermeldde de opdrachtgever “Roigos zoon van Seuthes”.  Roigos heerste rond 280 voor Christus over het Odrysische Rijk.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Bulgarije)

Scroll naar boven