Op ongeveer 28 kilometer ten zuidwesten van Vilnius in een bosrijk meergebied kunt u de beroemdste  middeleeuwse burcht van Litouwen bezoeken.
De Gotische eilandburcht uit de 14de eeuw bevindt zich in het Galvemeer, was lang geleden een grootvorstelijke residentie en diende als bolwerk ter bescherming tegen de Duitse Ridderorde.  Vanaf deze plaats regeerden de grootvorsten Kestutis en Vytautas hun rijk, tot grootvorst Gedyminas in 1323 besloot om vanuit zijn hoofdburcht in Vilnius te regeren.  Kestutis, zijn zoon, liet Trakai tot zijn huidige kolossale vorm groeien.

Na de overwinning van de Pools-Litouwse legers op de Duitse Ridderorde in 1410 en na het overlijden van Vytautas in 1430 werd Trakai minder belangrijk en kreeg Vilnius alle aandacht.  De eilandburcht werd in 1655 door de Russen verwoest.  In de afgelopen 100 jaar hebben de Litouwers de stad weer herbouwd die momenteel van nationale betekenis is.

Over een lange houten vlonder bereik je de burcht en via de poorttoren de grote binnenplaats.  De meeste vertrekken horen bij het Historisch Museum, met museumstukken die de geschiedenis van Litouwen aanschouwelijk maken.

Zomers is Trakai een populaire bestemming binnen het cultureel en recreatief toerisme.  Maar ook ’s winters heeft de stad zijn charmes als de meren zijn dichtgevroren.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Vilnius)

Over de auteur

Scroll naar boven