Aanvankelijk werd dit instituut opgericht op 1 oktober 1888 als “hogere pedagogische cursus” maar na een paar maanden werd het reeds een hogeschool om uiteindelijk in 1904 erkend te worden als universiteit met vier vaste docenten, drie aanvullende docenten en 49 studenten.

De basissteen van het nieuwe gebouw (met in totaal 324 lokalen) werd gelegd op 30 juni 1924 en de bouw duurde tot 1934 volgens de plannen van de Franse architect Henri Bréançon die hiervoor in 1907 een wedstrijd had gewonnen.  De universiteit werd opgericht met financiële steun van de broers Georgiev wiens sculpturen de gevel sieren.  De officiële opening van de universiteit vond plaats op 16 december 1934.

Gedurende de jaren kreeg de universiteit steeds meer faculteiten en op dit moment (2017) zijn er aan de universiteit van Sofia 16 faculteiten: geschiedenis, filosofie, klassieke en moderne filologie, Slavische studies, onderwijskunde, wiskunde en informatica, fysica, biologie, geologie en geografie, rechten, kleuter-en lager onderwijs, journalistiek en massacommunicatie, theologie, economie, chemie en farmacie en als laatste geneeskunde.

De “Sofia University Mountains” op Alexandereiland in Antarctica werden genoemd naar de universiteit naar aanleiding van de herdenking van het 100-jarige bestaan ervan in 1988 en als teken van appreciatie naar de universiteit toe omwille van hun bijdrage aan de Antarctische exploratie.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Bulgarije)

Over de auteur

Scroll naar boven