De natuurkracht heeft hier in de loop van miljoenen jaren een landschap uitgesleten.  De woestijn, de open ruimte, de sterrenhemel en de stilte zijn overdonderend “uitgestrekt, echoënd en goddelijk” zoals T.E. Lawrence het beschreef in Seven Pillars of Wisdom.

Het gebied is genoemd naar de grootste en indrukwekkendste van een heel netwerk wadi’s (dalen) die duizenden jaren lang de doorgangsroutes vormden van rondtrekkende bedoeïenen en handelskaravanen op weg naar en van het Arabische schiereiland.  De naam “Rum” is naar verluidt afgeleid van het Semitische irum dat “hoog” of “hoogten” betekent en waarschijnlijk verwijst naar de hoge, steile rotsen die uit het zand oprijzen.

Aan de rotsen van Wadi Rum kan de geschiedenis van de aarde worden afgelezen.  Ze bestaan uit opeenvolgende lagen die samen ongeveer 600 miljoen jaar beslaan.  Wie scherpe ogen heeft kan in de rotsen de gefossileerde sporen vinden van het vroegste leven op aarde.

Weliswaar is Wadi Rum overweldigend, maar zeker nooit beangstigend.  Er zijn verschillende manieren om het gebied te verkennen: wandelend, klimmend, rijdend op een kameel of auto, overdag of onder de sterrenhemel. 

De rotsformatie “Seven Pilars of Wisdom” is zeker en vast de moeite waard alsook de kleine canyon El-Khazali.  De canyon lijkt alsof hij eerst gesmolten is en dan terug gestold.    Verderop kan je ook twee rotsbruggen beklimmen van waarop je een magnifiek uitzicht hebt op de Wadi Rum. 

     Seven Pilars of Wisdom                                           Kloof van El-Khazali

 

 

 

 

 

 

 

 

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Jordanië)

Over de auteur

Scroll naar boven