De excursies om walvissen te spotten vertrekken veelal vanuit Los Cristianos en varen afhankelijk van de duur van de boottocht helemaal tot aan Los Gigantes.
In de wateren tussen Tenerife en La Gomera heb je ongeveer 99 procent kans om walvissen te spotten en meer dan waarschijnlijk de griend die behoort tot de familie van de dolfijnen maar die vaak tot de walvissen wordt gerekend omwille van hun lengte en hun gewicht.  Tussen Tenerife en La Gomera verblijven deze walvissen permanent en dit vermoedelijk door de Humboldt-stroom die het nodige koele water aanvoert.

De griend heeft een bolvormige kop en een brede en korte bek.  Hij heeft 8 tot 13 tanden in iedere kaakhelft.  De borstvinnen zijn vrij lang en smal en de rugvin is gekromd en ver naar voren geplaatst.  De gladde huid van de griend is donkergrijs tot zwart van kleur en een lichtgrijze tot bruine streep loopt over het midden van de borst en de buik.
Een volwassen griendmannetje is 4 tot 8,5 meter lang (gemiddeld 5,5 meter) en weegt gemiddeld 3,5 ton.  Vrouwtjes zijn kleiner met een gemiddelde lengte van 4,6 meter en een gemiddeld gewicht van 1,8 tot 2,5 ton.

Sinds 2008 verleend de eilandregering vergunningen voor walvisvriendelijke excursies.  Van zodra een dier gespot is mag de boot tot maximum zestig meter naderen maar niet dichter dan dat.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Tenerife)

Scroll naar top