Quasr Al Azraq, Quasr Al Kharaneh en Quasr Amra zijn beter bekend als de “woestijnkastelen”.  Om deze te bereiken maak je een prachtige toch door woestijngebied over perfect aangelegde wegen (!) terwijl je kan genieten van de vele kleine zandtornado’s die zich over de immense zandvlakten voortbewegen.

Quasr Al Azraq

 

 

 

 

 

Quasr Al Azraq bevindt zich enkele kilometers ten noorden van de grens met Saoedi-Arabië, midden in een oase met dezelfde naam.  Deze plek is sinds de prehistorie bewoond geweest en het huidige kasteel stamt uit de 13de eeuw.  Er zijn ook resten gevonden van Romeinse oorsprong.  Het gebouw is opgetrokken in zwarte basaltsteen en geheel ommuurd.  Tegen de binnenzijde van de muren zijn paardenstallen gebouwd en een kleine moskee met mihrab (een gebedsnis in de moskee die de gebedsrichting aangeeft) bevindt zich meer centraal.  Boven het poortgebouw zou trouwens de kamer zijn waar T.E. Lawrence (of Arabia) in 1917 de winter doorbracht.  Opvallend in dit woestijnkasteel is de massfief basalten deur die het complex afsluit.

 

Quasr Al Kharaneh

 

 

 

 

 

Quasr Al Kharaneh bevindt zich op ongeveer 45 kilometer ten zuidoosten van Amman en werd gebouwd in 711 na Chr. als verdediging, maar er wordt verteld dat dit kasteel eens een rustplaats was voor kamelenkaravanen op weg van Arabië naar Syrië en het Noorden.  Er zijn in dit kasteel 61 kamers verspreid over twee verdiepingen en er zijn zeer mooie architectonische details onder de vorm van zuilen, bogen, friezen en rozetten aanwezig.

 

Quasr Amra

 

Quasr Amra is het mooiste en tevens het best bewaarde woestijnkasteel.  Dit kasteel werd speciaal gebouwd voor plezier en sport door Kalif Walid in 705-715 na Chr.  Het staat bekend voor zijn bijzonder prachtige fresco’s op de plafonds die gaan over de jacht en bovendien is er op de binnenkant van één van de koepels een accurate representatie weergegeven van de Zodiac.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Jordanië)

Over de auteur

Scroll naar boven