De Plaça Major is gelegen in het centrum van de stad en was tot 1823 de site van de Inquisitie.  Het plein heeft een rechthoekige vorm en wordt omzoomd door arcaden met daarop gebouwen van drie of vier verdiepingen hoog.  Na de afbraak van het hoofdkwartier van de Inquisitie werd er 10 jaar gewerkt aan de constructie van de eerste vleugel die werd voltooid in 1838.  De werken duurden voort tot in de 20ste eeuw met de bouw van een ondergrondse parking en een winkelcentrum.
Parc de la Mar… Tot in de jaren 60 reikte de zee tot aan de stadsmuren waardoor de kathedraal La Seu perfect werd weerspiegeld in het water. Â Door de bouw van nieuwe wegen veranderde dit en werd een kunstmatig meer aangelegd om het effect van de weerspiegeling te behouden.
Het park rond het meer is een gezellig plaatsje om te vertoeven tussen diverse cafés, een muurschildering geschonken door Joan Miro en een kunstgalerie in de gewelven van de oude stadsmuren.  Bovendien heb je, zittend op één van de vele bankjes onder de palmbomen, een prachtig zicht op La Seu.
Het Gotische bouwwerk is gebouwd op de restanten van een Arabische moskee. Â De legende vertelt dat Jaime II op een avond in 1229, op weg naar de verovering van Mallorca, zo’n vreselijke tijd kende dat hij beloofde een kerk te bouwen ter ere van de Maagd Maria als hij zou worden gered.
De bouw van de kathedraal begon rond 1230 en werd uiteindelijk voltooid in 1601. Â Er werd gebruik gemaakt van plaatselijke kalksteen die bij zonsondergang een gouden gloed lijkt af te geven. Â Het gebouw heeft een lengte van 121 meter en is 55 meter breed. Â De klokkentoren is 52 meter hoog en bevat negen klokken waarvan de beroemdste bel N’Eloi een diameter heeft van bijna twee meter en ongeveer 5700 kilogram weegt.
Tijdens een aardbeving in 1851 werd de westelijke muur beschadigd en volledig herbouwd. Â Het portaal in de muur bleef wonderbaarlijk intact. Aan de kant van de zee is eveneens een portaal wat een meesterwerk is van de Spaanse Gotische beeldhouwkunst. Â Het is de Porta del Mirador waaraan onder andere Pedro de Moret werkte die het beeld van de “Madonna met Kind” maakte. Â Juan de Valenciennes beeldhouwde het “Laatste Avondmaal” en de “Drie-Eenheid”. Â Guillermo Sagrera maakte de standbeelden van Sint Pieter en Sint Paul.
Wie in de kathedraal naar binnen gaat, begrijpt al snel waarom La Seu de “Kathedraal van het Licht” wordt genoemd. Â In totaal bevinden er zich 61 gebrandschilderde ramen in La Seu. Â De ramen in het middenschip tonen de lofzang die door alle schepselen voor God wordt gezongen en de ramen in de zijbeuken tonen passages uit het Oude en Nieuwe Testament. Â Er zijn ook vijf roosvensters waarvan de oudste dateert uit de 14de eeuw en een diameter heeft van 11,5 meter. Â Dit roosvenster laat de Ochtendster zien, het symbool van de wederopstanding van Christus.
Aan het begin van de 20ste eeuw onderging het interieur van de kathedraal wijzigingen door toedoen van Antoni Gaudi die de aanpassingen deed op vraag van bisschop Pere Joan Campins.  De meest opvallende toevoeging was de enorme “Kroon van Doornen”, een verlichte luifel boven het altaar.  Het werk is uiteindelijk voltooid door één van de leerlingen van Gaudi en een collega.
De grootste inbreng kwam echter van Miquel Barcelo. Â Meer dan vijf jaar lang, vanaf 2001, werkte hij aan de Chapel of the Holy Sacrament (voorheen de Kapel van Sint Pieter). Deze buitengewone creatie werd in februari 2007 geopend voor het publiek.
Recht tegenover de kathedraal bevindt zich nog het Koninklijk Paleis La Almudaina.
(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Mallorca)