In en rondom het stadje Melnik, gelegen aan de zuidwestelijke uitlopers van Pirin, zijn de aardpiramiden te vinden.  De aardpiramiden zijn prachtige rotsformaties met specifieke steile muren die majestueus boven Melnik uitrijzen en een hoogte kunnen hebben tot wel 100 meter.
Vier tot vijf miljoen jaar geleden werden de piramiden gevormd in een vallei waar een groot ondiep meer was waar klei en zandmateriaal zich op afzette.  Met de opkomst van onder andere het Piringebergte werd het meerwater naar het zuiden gestuwd waardoor rotsmateriaal uit rivieren en meren eveneens in de gedroogde vallei terecht kwamen.  Op die manier werd in het ondiepe meer sediment gevormd van ongeveer 500 tot 600 meter dikte en dit in een roodachtig conglomeraat.  Tijdelijk stromende rivieren drongen hierin door waardoor diepe sloten, ravijnen en ongewone vormen ontstonden die resulteerden in het ontstaan van de aardpiramiden.
In 1960 werden de Melnik-rotspiramiden tot natuurlijk oriëntatiepunt verklaard.

Melnik zelf is het kleinste stadje van Bulgarije met in 2017 een inwonersaantal van ongeveer 200 inwoners. Buiten de aardpiramiden is Melnik vooral bekend om zijn wijngaarden waarvan de wijn wordt bewaard in ondergrondse tunnels.  Bovendien zijn er ook een paar wijnhuizen te vinden.  Ongeveer 6 kilometer ten noordoosten van Melnik ligt het klooster van Rozhen.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Bulgarije)

Over de auteur

Scroll naar boven