Dit huis werd in 1754 speciaal gebouwd voor de wijnproductie en torent uit boven het stadje Melnik.  In 1916 overleed de laatste van de familie Kordopulov waarna het huis overging naar Agnesa die trouwde met Georgi Tsinstara.  Hoewel zij geen kinderen hadden, namen zij hun neef Gavrail op in hun gezin.  Gavrail is de vader van Nikola Paspalev, de huidige eigenaar.  Het huis werd in 1974-1980 gerenoveerd en is momenteel een privé-museum dat per jaar wordt bezocht door ongeveer 30.000 toeristen.

In het huis bevinden zich een aantal prachtige kamers zoals de woonkamer met zijn twaalf ramen. De onderste rij ramen zijn gebouwd in Bulgaarse stijl. De bovenste rij is versierd met gekleurd glas dat veel licht doorlaat en een soort mix is tussen Venetiaanse en Oosterse elementen.  De noordelijke muur van de kamer waarin de kasten zijn gebouwd, is vakkundig versierd met ornamenten in barokstijl.  Het plafond van deze kamer is gemaakt van hout en vertegenwoordigt de zon en omvat 12 scherpe rechthoeken gelijk aan het aantal maanden in een jaar.
De slaapkamer is in typisch Oosterse stijl en wordt ook wel de Turkse kamer genoemd.  Er zijn veel ramen in die gemaakt zijn in alle kleuren van de regenboog.

Toch is dit huis echter voor gekend voor het fantastische labyrint van wijnkelders.  In deze kelders werd de beroemde Melnik-wijn geproduceerd en opgeslagen en vandaag de dag hebben de eigenaren deze traditie bewaard. De grootste kelder onder het huis is 200 meter lang.  Er is een tank voor drinkwater en een put voor industriële doeleinden.  In de kelder, die beschikt over ventilatiesystemen en speciale kanalen, kan 250 tot 300 ton wijn worden opgeslagen.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Bulgarije)

Over de auteur

Scroll naar boven