Op ongeveer 45 kilometer van Vlora ligt het Apollonia Archeological Park.  De archeologische site van Apollonia is één van de bekendste en belangrijkste klassieke steden van Albanië.
Gesticht aan het begin van de 6de eeuw voor Christus speelde de stad een belangrijke rol in de handel tussen de Illyriërs en de Hellenen.
De stadsmuur van vier kilometer lang omvatte een gebied van 137 hectare en 60.000 inwoners zouden de stad hebben bewoond.
Toen in de 3de eeuw na Christus het binnenland steeds meer veranderde in een moerasland begon ook het verval van de stad.

In de site van Apollonia liggen op een oppervlakte van twee vierkante kilometer verschillende overblijfselen uit de Illyrische, Romeinse, Griekse en middeleeuwse periodes.

Belangrijke bezienswaardigheden op de site van Apollonia zijn:

–  De tempel van Apollo: deze tempel is gewijd aan de beschermer van de stad.  Het monument bestaat uit Dorische zuilen en een Ionisch fries waarop de strijd tussen de Grieken en de Amazonen is afgebeeld.

–  Het Odeon: dit theater werd gebruikt voor muzikale en culturele bijeenkomsten en voor politieke doeleinden.  Gebouwd in de 2de eeuw voor Christus is het theater uit de rotsen gehouwen en biedt het plaats aan 150 mensen.  Het grotere theater zou plaats hebben geboden aan 7000 mensen werd heropgebouwd door de Romeinen maar stamde uit de Helleense tijd.

–  Het klooster van Sint Mary: deze kerk werd gebouwd tussen 1250 en 1270 en bestaat uit een kerk en een refter.  De gehele kapel was ooit bedekt met fresco’s.  Nu bevat de kerk de eerste vier iconen (Evangelisten) van de iconostase.  Ook zijn er bas-reliëfs te zien van het oude Apollonia.

–  Het Archeologisch Museum: dit museum werd in 1958 geopend binnen de muren van het klooster en bevat een prachtige collectie vondsten die in Apollonia werden opgegraven.  Bovendien biedt het museum een mooi overzicht op de lange geschiedenis van de oude stad.  Na 1990 werd het museum tijdelijk gesloten nadat de archeologische verzameling werd geplunderd.  In december 2011 opende het museum opnieuw zijn deuren onder leiding van Marin Hashimihali en werd het gefinancierd door UNESCO.
In de 18de eeuw werd Apollonia herontdekt maar pas in 1916-1918 werd de site onderzocht door archeologen waarna onderzoek werd verdergezet tussen 1924 en 1938.  In 2018 werd er nog steeds archeologisch onderzoek gedaan.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Albanië)

Over de auteur

Scroll naar boven