De burcht van Bled bevindt zich op een 130 meter hoge rots aan de noordoost-oever van het meer van Bled.
De geschiedenis van deze burcht kent zijn aanvang in 1004 toen de Duitse Keizer Hendrik II zijn landgoed schonk aan bisschop Albuin van Brixen.  In 1011 werd de burcht gebouwd waarin de bisschoppen echter nooit hun verblijf hebben gehad.  Er werd meer aandacht geschonken aan de afweersystemen dan aan luxe.  De aanwezige vestingssystemen werden verbeterd in de late middeleeuwen door het toevoegen van meer torens.
Opvallend aan de burcht is de dubbele structuur.  Er is een ommuurd gedeelte in het centrum dat bestemd was voor de residerende feodale heren en er is een buitenste gedeelte met gebouwen en muren bestemd voor de huisvesting van de bedienden.
Door de aardbeving in 1511 werd het kasteel erg beschadigd en kreeg het zijn huidige vorm na een grondige renovatie.  De gebouwen zijn versierd met wapenschilden in de vorm van fresco’s of gebeiteld in steen.

De kapel uit de 16de eeuw is één van de meest bezienswaardige plaatsen van de burcht.

De gotische kapel is gewijd aan de bisschoppen Sint Albuin en Sint Ingenium.  In de 17de eeuw werd de kapel gerenoveerd in barokstijl en versierd met fresco’s.

Onder leiding van de architect Tone Bivenc werd de burcht gerenoveerd en verfraaid van 1951 tot 1961. In één van de gebouwen van de dienaren werd de drukkerij van de burcht ondergebracht en exact daaronder ligt de wijnkelder.

De burcht is nu staatsbezit en biedt onderdak aan het Regionaal Museum en is ingericht als tentoonstellingsruimte.  Op de bovenste verdieping is een museum gevestigd dat de geschiedenis van Bled toont.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Slovenië)

Over de auteur

Scroll naar boven