Dit is het enige kerkje van Slovenië dat zich op een eiland bevindt.
De legende verhaalt dat op de plek van de huidige kerk de tempel stond van de Oud-Slavische Godin Ziva die zou verwoest zijn tijdens de gevechten tussen de Sloveense heidenen en christenen.
Op het eiland vonden archeologen tevens sporen van pre-christelijke (11de tot 8ste eeuw voor Christus) en Slavische (9de en 10de eeuw na Christus) nederzettingen.

De eerste kerk op het eiland werd ingewijd door patriarch Aquilean Pellegrino in 1142 en in de 15de eeuw werd de kerk herbouwd in gotische stijl met toevoeging van een nieuwe pastorie, hoofdaltaar en klokkentoren.  In 1465 werd de kerk ingewijd door de eerste bisschop van Ljubljana.
Na een aardbeving in 1509 en de daaropvolgende renovatie bleven enkel de fresco’s in de pastorie en een houten beeld van de Maagd Maria bewaard.
Meest bekend in deze kerk is de zogenaamde “wensbel” uit 1534.  De legende vertelt dat een jonge weduwe opdracht gaf de bel in het kerkje op het eiland te plaatsen maar bij het vervoeren van de bel sloeg de boot om waardoor de bel naar de bodem zou zijn gezonken.  Daarop ging de jonge weduwe in Rome naar het klooster.  Door haar inwijding zou de huidige wensklok door de paus zijn geschonken aan de kerk.  Als je de bel luidt ter ere van de Maagd Maria zou je wens uitkomen.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Slovenië)

Over de auteur

Scroll naar boven