Dit gebouw was tot aan de Cubaanse revolutie in 1959 de zetel van de Cubaanse regering en deed nadien een tijd dienst als zetel voor het ministerie van Wetenschap, Technologie en Milieu om later de zetel te worden van de Academie van Wetenschappen.
De ervan begon op 1 april 1926 (tijdens het bestuur van Gerardo Machado) naar een ontwerp van de architecten Raoul Otero en Eugenio Raynieri en werd voltooid op 20 mei 1929.

55 treden (bekend als La Escalinata) leiden naar de hoofdingang die geflankeerd wordt door beelden van de Italiaan Angelo Zanelli die “El
Trabajo” (werk) en “La Virtud Tutelar” (de tutelaire deugd) uitbeelden.  De treden leiden naar de centrale portiek de 36 meter breed en 16 meter lang is.  Er zijn ook 12 granieten Romeinse zuilen van elk 14 meter hoog.  Drie bronzen deuren geven toegang tot de grote hal.

In de grote zaal vind je het standbeeld “La Estatua de la Republica” bedekt met 22 karaat bladgoud, met een gewicht van 49 ton en een hoogte van 15 meter.  Het beeld staat op een sokkel van 2,5 meter waarna het met een totale hoogte van 17,5 meter het op 2 na grootste overdekte standbeeld ter wereld is.
In het midden van de zaal duidt een replica van een diamant de kilometer-nul aan voor Cuba.

Aan beide zijden van de grote zaal bevinden zich de “Salon de Pasos Perdidos” (Hal van de Verloren Trappen) verwijzend naar hun akoestische eigenschappen.  Deze leiden naar de kamers waar zich vroeger het parlement en de Kamer van Afgevaardigden bevonden.

De koepel van het gebouw heeft een hoogte van bijna 92 meter en was tot aan de jaren 1950 het hoogste punt van de stad.  Deze plaats wordt nu ingenomen door het Memorial José Marti.

Rond het gebouw werden tuinen aangelegd ontworpen door de Fransman Jean-Claude Nicolas Forestier.

Sinds 2013 wordt het gebouw opnieuw voorbereid om in gebruik te nemen als het huis van Cuba’s Nationale Assemblee.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Cuba)

Over de auteur

Scroll naar boven