Het Gran Teatro de La Habana, de oudste theaterinstelling in Latijns-Amerika, werd op 18 februari 1838 ingehuldigd met als naam “Grand Theatre of Tacon”.

In 1908, gefinancierd door giften van Galicische immigranten, begon met de bouw van het huidige theater.  Een nieuw gebouw werd rond het bestaande gebouw gezet met behoud van het oorspronkelijke auditorium dat plaats biedt aan 1500 toeschouwers waarna het zijn deuren heropende in 1915.
De gevels van het gebouw zijn magnifiek door al de stenen versieringen, beelden en sculpturen.  In de gevel zijn vier groepen sculpturen te vinden in wit marmer van Giuseppe Moretti.  Zij staan voor liefdadigheid, onderwijs, muziek en theater.

Het Gran Teatro de la Habana kende in zijn geschiedenis vele verschillende namen.  In 1961 droeg het de naam Garcia Lorca Theater en in 1985 werd het gebouw op initiatief van Alicia Alonso (Cuba’s prima ballerina) Gran Teatro de La Habana genoemd met de naam Garcia Lorca voor de hoofdzaal.

Sinds 1965 is het theater het permanente hoofdkwartier van het Ballet Nacional de Cuba.

Na uitgebreide renovatie heropende het theater opnieuw zijn deuren op 1 januari 2016 en werd het hernoemd om de Cubaanse prima ballerina Alicia Alonso te eren.  Zij is in 2018, op 96-jarige leeftijd, nog altijd de directrice van het Ballet Nacional de Cuba.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Cuba)

Over de auteur

Scroll naar boven