Het Castelo de Sao Jorge beslaat een geprivilegieerd gebied van de oude middeleeuwse citadel bestaande uit het kasteel, de ruïnes van het voormalige koninklijke paleis en een deel van de buurt waar vroeger de elite resideerde.
Het fort, door de Moren gebouwd in het midden van de 11de eeuw, was het laatste defensieve bolwerk voor de elite die op de citadel woonden.  Het paleis van de Moorse gouverneur stond vlakbij alsook de huizen van de stadsbeheerders die vandaag zichtbaar zijn op de archeologische site.

Nadat Dom Alfons Henrique Lissabon veroverde op 25 oktober 1147 en de eerste koning van Portugal werd, begon het kasteel aan zijn gouden tijden als thuis voor koningen.  De oude Moorse gebouwen werden aangepast en uitgebreid ten behoeve van de koning, zijn hofhouding en de bisschop.  De koninklijke archieven werden ondergebracht in één van de torens.  Zodra de vesting was omgetoverd tot een koninklijk paleis in de 13de eeuw werden hier vele Portugese en buitenlandse notabelen ontvangen, festiviteiten gehouden en vonden er kroningen plaats in de 14de, 15de en 16de eeuw.

Toen Portugal een deel werd van de Spaanse kroon in 1580 nam het kasteel tot begin 20ste eeuw belangrijke militaire doeleinden aan waardoor sommige delen van het kasteel werden aangepast en nieuwe delen werden gebouwd.  De belangrijkste renovaties hadden echter plaatsgevonden na de aardbeving van 1755 toen vele nieuwe gebouwen de oude ruïnes verdrongen.  In de 19de eeuw besloegen de militaire installaties het gehele gebied.

Het kasteel en de oude ruïnes werden herontdekt waarna er tussen 1938 en 1940 grote renovatiewerken plaatsvonden.  Het kasteel werd in de mate van het mogelijke in zijn oude pracht hersteld en geopend voor het publiek.

Archeologisch onderzoek in de late 20ste eeuw was van vitaal belang om het leven op de oude heuveltop te kunnen reconstrueren.

Het kasteel heeft nog 11 torens over waarvan de meest bezienswaardige de volgende zijn: Tower of the Keep, Tower of Riches oftewel Tumbling Tower, Tower of the Palace, Tower of the Cistern, Tower of Saint Lawrence.
Er is eveneens een permanente tentoonstelling, een café, een restaurant, een tuin en patio’s. Het kasteel bied je eveneens een prachtig uitzicht over de ganse stad.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Portugal)

Over de auteur

Scroll naar boven