De Rooms-Katholieke kathedraal Igreja de Santa Maria Maior ligt in Alfama, de oudste wijk van Lissabon en werd in 1147 gesticht door Alfons I van Portugal.  Daarmee is ze de oudste kathedraal in de stad en dit op een plaats waar vroeger de hoofdmoskee stond.  De kathedraal heeft geen eenduidige stijl.  De eerste bouwperiode in de 12de eeuw toont een romaanse stijl en eind 13de eeuw bouwde koning Dionysius een gotische kloostergang waarna Alfonso IV de hoofdkapel omvormde tot een pantheon voor zijn familie.

In 1755 werd de kathedraal zwaar getroffen door de aardbeving waarna ze gedurende de volgende eeuwen werd gerenoveerd en verschillende bouwstijlen werden gecombineerd.  In de 17de eeuw werd een sacristie in barokstijl gebouwd en na de aardbeving werd een hoofdkapel in neogotische en rococostijl heropgebouwd.  De neoklassieke decoraties werden vervangen door meer middeleeuws uitziende delen.
Het middenschip van de kerk heeft een tongewelf en een mooi triforium, het koor heeft een ribgewelf op trompen, er zijn gotische graftombes en een opmerkelijk smeedijzeren romaans hekwerk in een kapel bij het begin van de kloostergang.  In de kloostergang zijn overblijfselen van beeldhouwwerken te zien en bevindt zich de tombe van de eerste bisschop van Lissabon.

De kerkschat omvat priestergewaden, relieken en een met 4120 edelstenen bezette monstrans die de “monstrans van koning Jozef Manuel” wordt genoemd.
In de 20ste eeuw hebben archeologische werken plaatsgevonden en werden Romeinse overblijfselen gevonden en ruïnes van een moskee uit de 9de en 10de eeuw.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Portugal)

Over de auteur

Scroll naar boven