Vlakbij de Plaza de Armas ligt het kasteel van de koninklijke strijdmacht dat oorspronkelijk werd gebouwd ter verdediging van aanvallen van piraten.
De bouwwerken voor het huidige kasteel begonnen in 1558 en werden voltooid in 1577. Voor de bouw ervan werd onder andere gebruik gemaakt van kalksteen uit de kustlijn van Havana.
Het kasteel heeft een typisch renaissance vierpunt-grondplan en muren met een hoogte van ongeveer tien meter waarin zich de vele schietgaten bevinden. Er is eveneens een ophaalbrug die het fort scheidde van de verdedigingsgracht eromheen die loopt in de vorm van een klavertje vier.
De gouverneur Francisco Carreno gaf na de voltooiing van de bouw de opdracht om een bovenverdieping toe te voegen als kazerne en opslagplaats voor munitie waarna het fort eigenlijk te klein bleek te zijn geworden voor dagdagelijks gebruik. Daarnaast bleek het fort ook te ver van de monding van de haven te liggen om te kunnen dienstdoen als verdedigingsbolwerk. Om die reden nam Juan de Tejeda het over als residentie van de gouverneur van Havana. De daaropvolgende gouverneurs brachten wijzigingen aan in het gebouw. Tot 1762 bleven er gouverneurs gehuisvest.
In 1632 werd een klokkentoren gebouwd waarop in 1634 “La Giraldilla” werd geplaatst, een windwijzer in de vorm van een vrouw die Dona Ines de Bobadilla zou zijn (de gouverneur van Cuba en vrouw van ontdekkingsreiziger Herman de Soto). De originele windwijzer bevond zich in 2018 in het museum van het Palacio de los Capitanes Generales.
Vanaf 1899 was het fort de thuisbasis van het Nationaal Archief en van 1938 tot 1957 van de Nationale Bibliotheek waarna beiden werden verplaatst naar een speciaal daarvoor gebouwde bibliotheek aan de Plaza de Revolucion.
Na de Cubaanse revolutie in 1959 huisvestte het fort de kantoren van de Nationale Commissie voor Monumenten en het Centrum voor Behoud, Restauratie en Museologie en deed het kort dienst als wapenmuseum.
In 1977, op de 400ste verjaardag van de voltooiing, werd het gebouw ingewijd als museum en werd er Cubaanse hedendaagse en internationale kunst tentoongesteld.
In 1990 werd het fort ingericht als het Nationaal Museum van Cubaanse keramiek en in 2010 werd het Castillo de la Real Fuerza heropend als belangrijkste maritieme museum van Cuba.
Het fort, één van de oudste Europese verdedigingswerken in Noord- en Zuid-Amerika, werd in 1982 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.
(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Cuba)