Deze kerk is één van de elf rooms-katholieke kathedralen op het eiland Cuba.  De 34 bij 35 meter lange rechthoekige kerk is de zetel van het rooms-katholieke aartsbisdom van San Cristobal de La Havana.
De kerk werd gebouwd door jezuïeten die begonnen met de bouw ervan in 1748 op de plaats van een eerdere kerk.
Het gebouw onderging verschillende aanpassingen onder leiding van architect Pedro Medina in de 18de eeuw en in 1755 werd de kapel (die het werk was van de Cubaanse Lorenzo Camacho) ingewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Loreto.  De kerk werd uiteindelijk pas voltooid in 1777 lang nadat de jezuïeten van het eiland waren verdreven.  Pas in 1788 werd de kerk omgebouwd tot kathedraal.
Tussen 1946 en 1949 werd de kathedraal gerenoveerd onder leiding van de Cubaanse architect Cristobal Martinez Marquez.

De kerk wordt beschouwd als een van de beste voorbeelden van barokke architectuur in Cuba en is voornamelijk gebouwd uit blokken koraal gesneden uit de oceaanbodem van de Golf van Mexico.
De rechter klokkentoren is breder dan de linkse en bevat twee klokken die werden gegoten met goud en zilver vermengd in brons.  De asymmetrie van de gevel (door de klokkentorens) komt zelden tot nooit voor bij barokke gevels maar hier liet de asymmetrie toe dat het water op het plein na een zware regenbui de kans kreeg om door de straten naar de oceaan te stromen.

Het interieur van de kathedraal was uiterst sierlijk tot het in de 19de eeuw werd ontdaan van wat men overtollig vond.  Daardoor oogt het huidige interieur nu heel sober: een witte en zwarte marmeren vloer, drie schepen bedekt met houten gewelven, massieve stenen pilaren en acht zijkapellen.  Verder zijn er een aantal schilderijen en fresco’s te vinden die meestal kopieën zijn van werken van Peter Paul Rubens en Bartolomé Esteban Murillo.

Boven het hoofdaltaar zijn drie fresco’s te vinden van de Italiaanse kunstenaar Giuseppe Perovani die drie scènes uitbeelden: de levering van de sleutels, het Laatste Avondmaal en de Hemelvaart.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Cuba)

Over de auteur

Scroll naar boven