El Templete is een monument in Havana dat de plaats aangeeft waar in 1599 de stichting van de stad San Cristobal de Havana werd gevierd.

Het is een kleine Grieks-Romeinse tempel met Dorische zuilen en een klassiek fronton.  De bouw van deze kleine tempel werd voltooid in 1828 ter ere van koningin Josefa Amalia, echtgenote van koning Fernando VII.
Naast het borstbeeld van Christoffel Columbus bevinden zich binnen in de tempel drie olieverfschilderijen van de Fransman Jean-Baptiste Vermay die fragmenten laten zien uit de geschiedenis van Havana: de inwijding van het gebouw, de eerste mis en de eerste Raad.
Dicht bij de tempel is er een kolom die een zijde-katoenboom vervangt waaronder de eerste mis en de eerste Raad van Havana zouden hebben plaatsgevonden.
Elk jaar op 16 november (de dag dat Havana werd gesticht) vindt er een processie plaats om de oprichting van de stad te herdenken en lopen vele Cubanen drie keer rond de plaats van de zijde-katoenboom en doen ze daarbij een wens hopende dat deze wordt ingewilligd.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Cuba)

Over de auteur

Scroll naar boven