De kathedraal van Sevilla is gebouwd in de vorm van een vijfbeukige kruiskerk met kapellen en is vanbinnen 115 meter lang,
74 meter breed en 40 meter hoog.  Daarmee is het, na de Sint-Pietersbasiliek in Rome en de Saint-Paul’s Cathedral in Londen, het grootste kerkgebouw van Europa en het grootste Gotische bouwwerk ter wereld.  Sinds 1987 staat ze op de lijst van Werelderfgoed van de Unesco. 

De kathedraal is gebouwd op de plaats waar voorheen de Moorse hoofdmoskee van de stad stond.  De Giralda en de Patio de los Naranjos zijn het enige wat van de originele moskee bewaard is gebleven.

In 1198 werden de moskee en de Giralda (gebouwd door de Almohaden in de 12de eeuw) ingewijd waarmee de Almohadische Dynastie haar stempel op de stad drukte.  In 1396 werd de moskee deels vernietigd door een aardbeving maar de reden dat er in 1401 werd besloten tot de bouw van een kathedraal was het feit dat Sevilla de uitvalsbasis werd van de Koningen van Castilië.  De kathedraal ontstond als een symbool van christelijke heerlijkheid op het moment dat Sevilla de belangrijkste handelsplaats werd tussen de Arabieren van Granada en de katholieke heersers in Spanje. 

44 monumenten, plaatsen, kapellen of bezienswaardigheden zijn in de kathedraal te bezoeken.  De volgende mag u zeker niet missen.

–  Het koor.  Dit bevindt zich in het midden van de kathedraal en wordt afgesloten met een hekwerk uit 1519 en bevat een schitterend Gotisch koorgestoelte uit 1475-1479.  Twee grote orgels aan weerszijden dateren uit de 18de eeuw.

–  Het hoofdaltaar herbergt het beeld van de patrones van de kerk (Sante Maria de la Sede) en bestaat uit 45 vergulde reliëfs die allen dateren uit de periode 1482-1564.  De meeste ervan zijn van de hand van Vlaamse kunstenaars.  Met een omtrek van 23 meter bij 20 meter is dit het grootste retabel ter wereld.  De Capila Mayor is aan drie zijden omgeven door een prachtig hekwerk uit 1524-1528.

–  In de Sacristie zijn werken van de Sevillaanse schilder Murillo uitgestald, alsook de met edelstenen ingelegde kroon van de Virgen de los Reyes.  Het pronkstuk is de 3,90 meter hoge zilveren monstrans van Juan de Arfe y Villafane die nog steeds tijdens de sacramentsprocessie plechtig door de stad gedragen wordt.  Ook de schatkamer is bijzonder de moeite waard.

–  Chapter House.  Hierin vind je het werk van Murillo (Immaculate Conception).

–  Patio de los Naranjos.  Dit is een erfenis uit de Oudheid.  Deze patio is vermoedelijk een overblijfsel van de thermen van de stad.

–  De tombe van Christoffel Columbus.  Dit is de laatste rustplaats van Christoffel Columbus wiens graf in 1890 naar het zuidelijke dwarsschip werd verhuisd.  De vier dragers van de doodskist van Columbus symboliseren de koninkrijken van Aragon, Castilla, Leon en Navarra. 

 

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Sevilla)

Over de auteur

Scroll naar boven