In het westelijke gedeelte van het Rhodopegebergte ligt het prachtige natuurfenomeen “Chudnite Mostove” oftewel de natuurlijke boogbruggen.  Deze natuurlijke boogbruggen tonen een uniek landschap door een progressief proces van erosie op de kalksteen.  Een proces dat ongeveer anderhalf miljoen jaar duurde.
De Chudnite Mostove omvatten drie bruggen waarvan de twee grootste beschikbaar en beveiligd zijn om te bezichtigen.  De grootste brug bestaat uit drie bogen en is 15 meter breed en bijna 100 meter lang.  De kleinere brug is 60 meter lang met en totale hoogte van 50 meter waarbij de top van de boog 30 meter reikt.  Er is ook nog een derde en kleinere brug.

Aan het ontstaan van de Chudnite Mostove is de legende van de draak verbonden.  Nadat een draak jarenlang de kuddes van herders verwoestte, wilden de herders de draak verslaan.  Ze bepakten een ezel met brandbaar materiaal en staken deze in brand en op die manier moest de ezel het opnemen tegen de draak.  De draak slikte echter “de brandende ezel” in, werd razend door het vuur en wilde het doven.  Om dit te kunnen doen, stortte de draak zich in een klein gat in de grond dat hij verder probeerde te openen met zijn lijf maar daarbij kwam hij klem te zitten.  Uiteindelijk stierf de draak en bleven niet enkel zijn botten over maar ook de “gaten” van de Chudnite Mostove.

In de omliggende natuur van de natuurlijke boogbruggen huizen meer dan 300 vogelsoorten, bruine beren, houtwolven, herten, berggeiten, wilde zwijnen,…en bovendien zijn er veel wilde kruiden en beschermde planten.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Bulgarije)

Over de auteur

Scroll naar boven