Op het puntje van het schiereiland Sciberras ligt het machtige fort St Elmo dat waakt over de Grand Harbour en de Marsamxetthaven.
In 1533 werd de toren door de Orde van Malta versterkt omwille van zijn strategische ligging.  Door een Ottomaanse inval in 1551 werd er gestart met een uitbreiding waarbij de toren werd gesloopt en werd begonnen met de bouw van een stervormig fort ontworpen door vier Italiaanse architecten.  Een paar maanden voor de aanval van 1565 werd nog een driehoekige versterking aangelegd aan de buitenkant van het fort.  In 1565 weerstond het fort de belegering gedurende 28 dagen alvorens in Ottomaanse handen te vallen.  De lange slag zorgde ervoor dat er voldoende tijd was om de twee andere forten klaar te stomen en om te wachten op de versterking van Spanje waardoor de Ottomanen werden verdreven na een bloedige strijd.

Na deze strijd besloot Grootmeester Jean Parisot de Valette op het schiereiland een nieuwe stad te bouwen waarmee werd begonnen in 1566. Fort St Elmo werd heropgebouwd en ingebed binnen de stadsmuren. Uitbreidingen werden in de 17de en de 18de eeuw toegevoegd.  
Op 8 september 1775 werd het fort St Elmo ingenomen door 13 rebelse priesters in wat bekend werd als de “Opstand van de Priesters” die het banier van Paulus hesen boven het fort.  De Orde slaagde er echter in om het fort weer te veroveren.
In het begin van de 19de eeuw werd het fort wederom gewijzigd door de Britten en werd onder andere een wapenkamer ingericht.
In 1917 werd hier de eerste hartoperatie uitgevoerd op een soldaat.
Op 11 juni 1940 was het fort de plaats van de eerste luchtbombardementen van Malta.  De militaire arts Censu Tabone die toen aanwezig was in het fort werd later president van Malta.

De brug, die de golfbreker verbond met de punt van het schiereiland, stortte in nadat ze geraakt werd door een MT-boot bij de Italiaanse aanval op de Grand Harbour op 26 juli 1941.  Pas in 2012 werd een nieuwe brug gebouwd.
Op 26 maart 1972 verliet de Royal Malta Artillery het fort waarmee er een einde kwam aan de lange militaire geschiedenis van het bouwwerk.

Op dit moment is in fort St Elmo het “National War Museum” gevestigd.  Sinds de renovatie in 2015 kan je hier wandelen door de geschiedenis van Malta beginnende bij het Bronzen Tijdperk tot aan de intrede in de Europese Unie in 2004.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Malta)


Over de auteur

Scroll naar boven