Het Grootmeesterspaleis werd gebouwd tussen de 16de en de 18de eeuw en was ook gekend onder de naam “Magisterial Palace”.  Het is het grootste paleis van de stad en werd gebouwd naar het ontwerp van Girolamo Cassar.  In 1724 werden de plafonds en gangen versierd met fresco’s van Nicolau Nasoni en in de jaren 1740 kreeg het gebouw zijn huidige indeling, de gevel werd verfraaid, er werd een tweede hoofdingang geopend en er werd een klokkentoren gebouwd op de binnenplaats en dit allemaal in opdracht van opeenvolgende Grootmeesters.
Toen Malta onder Britse heerschappij viel in 1800 werd het Grootmeesterspaleis de officiële residentie van de gouverneur van Malta en werd het “Governer’s Palace” genoemd. Van 1921 tot 2015 was het de zetel van het Maltese parlement waar de zittingen van 1921 tot 1976 werden gehouden in de Tapestry Hall tot de verhuis naar de voormalige wapenkamer en het bureau van de president van Malta werd er sinds 1974 ondergebracht.  Het Huis van Afgevaardigden verhuisde op 4 mei 2015 naar het nieuwe gebouwde Parliament House.

Het exterieur van het paleis is eenvoudig en sober in een stijl die typisch is voor de architect Cassar en de asymmetrie is te wijten aan de vele wijzigingen die aan het gebouw zijn aangebracht door de eeuwen heen.  De twee portalen en balkons werden in de 18de eeuw aan het gebouw toegevoegd.  De oorspronkelijke kleur van het gebouw was rood oker, een kleur die de Orde gebruikte om publieke gebouwen te markeren.

Het paleis is gebouwd rond twee binnenplaatsen: Neptune’s Courtyard met in het midden, sinds de Britse periode, een standbeeld van Neptunus en Prince Alfred’s Courtyard die een klokkentoren bevat met een Moorse klok en drie andere wijzerplaten.  De klok is ontworpen door Gaetano Vella en werd ingehuldigd op 11 juni 1745 en aangepast in 1894 door Michaelangelo Sapiano.

Zowel de State Rooms als het Palace Armoury zijn open voor het publiek al kunnen de State Rooms soms plots gesloten zijn omwille van officiële aangelegenheden.
Wanneer de State Rooms open zijn voor het publiek kan je een bezoek brengen aan de Throne Room, de Tapestry Hall, the State Dining Hall, the Ambassador’s Room en de Page’s Waiting Room.

Daarnaast kan je ook een bezoek brengen aan het Arsenaal dat één van ’s werelds grootste collectie wapens en wapenarsenaal heeft en dat nog gevestigd is in zijn oorspronkelijke gebouw.

Het Arsenaal is één van de symbolen van de glorie van de Orde van Malta en wordt nu tentoongesteld in twee zalen die oorspronkelijk de stallen van het paleis waren.  Na het gedwongen vertrek van de Orde van Malta verloor het Arsenaal veel van zijn status maar na een restauratie werd het in 1860 officieel geopend als eerste openbare museum van Malta met om en bij de 5700 objecten.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Malta)

Over de auteur

Scroll naar boven