Balabanov House

Dit huis werd gebouwd aan het begin van de 19de eeuw door Hadji Panajot Lampska.  Hij was één van de bekendste handelaren van Plovdiv. Aan het einde van de 19de eeuw kwam huis Balabanov in handen van Hristo Gerov en aan het begin van de 20ste eeuw was het in het bezit van de handelaar Luka Balabanov naar wie het huis is vernoemd.  Het huis beschikt over een grote symmetrie en vertoond gelijkenissen met huizen aan de kust van de Bosporus in de nabijheid van Instanboel.

Hindliyan House
Dit huis werd in 1835-1840 gebouwd door onbekende bouwers.  De eigenaar van dit huis was Stephan Hindliyan, een rijke koopman en grondeigenaar wiens naam waarschijnlijk overgeërfd is van een voorganger die India tijdens een handelsreis had bereikt.  Het is duidelijk dat Hindliyan een rijke verbeelding had en een uitstekende smaak die terug te vinden is in de bouw en de decoratie van het huis.  Naast het huis zijn er in de kleine maar nette tuin ook nog bijgebouwen te vinden, een badkamer met kleedkamer en een voorraadruimte.  Ook de gebruikelijke put en fontein staan in de tuin.

De badkamer van dit huis is ontworpen in Oosterse stijl met koepels, gewelfde nissen en een marmeren vloer.
De vooringang naar de tuin is een portiek ondersteund door houten kolommen.  Een enkele trap leidt naar de bovenverdieping, waar er een ruim salon is omringd door ingerichte kamers.  De muurschilderingen laten pilasters zien, kransen, bossen en landschappen van Constantinopel, Venetië en Alexandrië en van kastelen, tuinen en bergen aan de zee en dit allen gemaakt door meester-schilders uit Tchripan.
De houten plafonds zijn ingericht met geometrische ornamenten in Oosterse stijl.

Nedkovich House
Dit huis werd in 1863 gebouwd door Nikola Nedkovich, een koopman en vooraanstaand publiek figuur uit Karlovo.
In de tuin is er een marmeren put te vinden alsook een marmeren fontein die door groen wordt omgeven.
Het bijgebouw in de tuin heeft een keuken, een wasruimte met open haard, een stenen wastafel en een verdieping met kamers voor bedienden. De vooringang heeft een portiek met stenen kolommen die ronde bogen ondersteunen waar de tweede verdieping van het huis zich bevindt. De ramen zijn verfraaid met reliëfs.
Er is een groene zitkamer voor dames en een oranje woonkamer te vinden en de tweede verdieping bevat barokke meubels en houtsnijwerk in de vorm van een zon op het plafond.
Medaillons met klassieke gebouwen en andere landschapsbeelden van Europese landen bevinden zich in één van de symmetrisch gelegen kamers, de rode kamer, die vroeger de ontvangstkamer was.
De bovenste verdieping van het huis werd afgewerkt in de late 19de eeuw.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Bulgarije)

Over de auteur

Scroll naar boven