Het Romeins theater is een van ’s werelds best bewaarde antieke theaters in het centrum van de stad Plovdiv.  Het werd gebouwd aan het begin van de 2de eeuw na Christus tijdens de regering van keizer Trajanus.  Een inscriptie op het theater beschrijft dat het werd gebouwd tussen 116 en 117.
Het theater bestaat uit een halve cirkel met een buitendiameter van 82 meter.
De tribune is gebouwd uit 28 concentrische rijen met marmeren zitplaatsen die waren voorzien van de namen van de wijken uit de stad zodat toeschouwers wisten waar ze plaats moesten nemen.  Er waren ook inscripties op de zitplaatsen voor vertegenwoordigers van de gemeenteraad, magistraten, keizerinnen,…  De tribune bood plaats aan ongeveer 7000 toeschouwers.  Het bovenste gedeelte van de zitplaatsen wordt verdeeld door smalle trappen waardoor het geheel wigvormig lijkt te zijn verdeeld.

Het podium heeft de vorm van een hoefijzer en heeft een diameter van 26,64 meter.  Het is 3,16 meter hoog en het podiumgebouw erachter telt twee verdiepingen en is voorzien van portico’s.  De onderste verdieping heeft Ionische zuilen terwijl de bovenste verdieping Korinthische zuilen heeft.  Bovendien wordt de bovenste verdieping bekroond met een driehoekige afwerking.  De muur die de voorkant van het podium ondersteund heeft sierlijke niches aan de zijkanten.

Uit inscripties blijkt dat naast de klassieke theatervoorstellingen en gladiatorengevechten het theater ook werd gebruikt voor bijeenkomsten van het provinciaal bestuur.

In de 5de eeuw werd het theater verwoest na een aanval van Atilla de Hun.

Het theater werd pas in de jaren 1970 terug ontdekt na een aardverschuiving die leidde tot grote archeologische opgravingen en de restauratie en constructie van het theater wordt beschouwd als één van de beste prestaties van de Bulgaarse “Conservation School”.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Bulgarije)

Over de auteur

Scroll naar boven