Dit eilandje, te bereiken via een trap vanaf de Karelsbrug, wordt gevormd door de aftakking van de Moldau die de “duivelsbeek” wordt genoemd.  De kleine rivier werd lang gebruikt om watermolens aan te drijven.  Tot 1936 was er een molen in gebruik en nu bevinden er zich nog steeds drie molens aan de beek.
Op het Kampa-eiland vind je ook een park en een museum.

Tijdens een wandeling door het Kampa kom je ook de Lennon-Wall tegen.

De Lennon-Wall is een gewone muur die sinds de jaren ’80 gevuld is met John Lennon geïnspireerde graffiti en stukken tekst van The Beatles. In 1988 was de muur een bron van irritatie voor het communistische regime van Gustav Husak.  Jonge Tsjechen schreven hun grieven op de muur wat leidde tot een clash tussen honderden studenten en de veiligheidspolitie.  De beweging van de studenten werd “Leninisme” genoemd en ze werden beschreven als alcoholisten, geestelijk gestoord en agenten van het westerse kapitalisme.  De muur veranderde constant en is vandaag de dag een symbool geworden van vrede en liefde.

De muur zelf is eigendom van de Ridders van Malta die toelieten dat de muur beschilderd werd met graffiti.  Op 17 november 2014, tijdens de 25ste verjaardag van de Fluwelen Revolutie, werd de muur helemaal wit geschilderd door kunststudenten die enkel de tekst “Wall is over” achterlieten.  De Ridders van Malta dienden klacht in wegens vandalisme maar trokken deze later weer in na contact te hebben gemaakt met de betreffende studenten.

Vanaf 6 december 2014 stond er een nieuwe tekening op de muur die er nog steeds is.  “Wall is over” is veranderd naar “War is over”.

(Op de fotopagina kunt u nog andere foto’s bekijken van Praag)

Over de auteur

Scroll naar boven